Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Ambrożego, Marcina Sobota 7. Grudnia 2019r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Rogowe tworzywo włosa - keratyna
Głównym budulcem włosa jest specyficzne białko – łatwo rogowaciejąca keratyna. Keratyna, jak każde inne białko zbudowane jest z tysięcy elementarnych molekuł, jakimi są aminokwasy.

Z czego zbudowana jest rogowa łodyga włosa?
Aminokwasów ważnych dla kreacji ciała człowieka jest ok. 25, w tym około dziesięciu z nich odgrywa szczególną rolę . Z 25, czy nawet z dziesięciu różnych elementów, jak z klocków lego, w unikalnie odmienny sposób powiązanych ze sobą i co ważne w różnych proporcjach można otrzymać wielką ilość kombinacji strukturalnych białek. Jedne z tych struktur mogą być miękkie, tak jak żywe komórki cebulki włosa, nerek, wątroby, itp. narządów miąszowych. Inne białka są twarde, sprężyste. wodoszczelne i odporne na kwasy organiczne. Te ostatnie zbudowane są z specyficznego białka – keratyny.

Rogową łodygę włosa wypełnia specyficzne białko – keratyna.
Keratyna, tak jak każde inne białko zbudowane jest z setek elementarnych molekuł, jakimi są aminokwasy. Jest to złożony skleroproteid złożony z wielu łańcuchów polipeptydowych. W jej strukturze znajdują się takie aminokwasy jak: cystyna, arginina, glicyna, tyrozyna, fenyloalanina, lizyna oraz inne. Jednak różni się od pozostałych białek tym, że zawiera znaczną ilość 2 aminokwasów zawierające siarkę – cystynę i metioninę. Siarka zapewnia włosom wytrzymałość mechaniczną dzięki generowaniu w nich tzw. wiązań dwusiarczkowych.

Gdzie powstaje keratynowa materia włosa
Produkcja białkowego tworzywa włosa – keratyny dokonuje się w cebulkowatym korzeniu włosa, we wnętrzu wyspecjalizowanych komórek – tzw. keratynocytów. Keratynocyty budujące włosy mieszczą się w cebulkowatym korzeniu włosa, w jego części zwanej macierzą. Synteza keratyny dokonuje się we wnętrzu keratynocytów, a konkretnie w ich organellach zwanych rybosomami . Dodajmy, że keratynocyty są komórkami potomnymi swych genetycznych „rodziców” – komórek macierzystych włosa również mieszczących się w macierzy. Organizm pozyskuje aminokwasy do budowy keratyny, jako efekt strawienia białek pokarmowych. Następnie aminokwasy drogą krwi dostarczane są do macierzy włosa a w niej – droga osmozy – wnikają do wnętrza keratynocytów.

Rys 1 Keratynocyty budują rogową łodygę włosa


Z czego wynika sprężystość keratyny w korze włosa?
Keratyna to wielkocząsteczkowy biopolimer złożony z kilkunastu rodzajów aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi (wzór tego wiązania : -CONH-). Wśród składników diety dla włosów kluczowe znaczenie mają dwa aminokwasy: cysteina i metionina zawierające siarkę. Cysteina zamienia się w macierzy włosa w pochodny aminokwas - cystynę i to cystyna staje się składnikiem budulcowym keratyny. Dodatek siarki zapewnia keratynie łodygi włosa tak unikalne własności, jak: sprężystość, wodoszczelność, wielką siłę na zrywanie i obciążenie, odporność na środowiskowe czynniki żrące i utleniające oraz na trawiące chemicznie enzymy i kwasy organiczne. Dodatkowo o sprężystości i sile włosa decyduje unikalna przestrzenna struktura splotu włókien warstwy korowej łodygi włosa.

Rys. 2. Układ przestrzenny keratyny

Keratyna w korze włosa ma specyficzny układ przestrzennym , układa się w łańcuch chemiczny zgodny z osią włosa. Jest to tzw. keratyna alfa, w której cząsteczki składowe (aminokwasy) przejmują kształt tzw. helisy alfa, czyli spirali tworzącej cylindryczny kształt.

Siarka w keratynie decyduje o jej sile i sprężystości
W tym układzie „cegiełki” aminokwasów, w tym cystyny i metioniny są spiralnie owinięte wokół krawędzi zewnętrznej walca, jaki tworzy helisa. Wskutek obecności w macierzy włosa odpowiednich enzymów – wewnątrz cylindrycznej helisy alfa powstają silne „rusztowania chemiczne”. Tymi rusztowaniami są tzw. wiązania dwusiarczkowe. Dzięki odpowiedniemu nasyceniu helisy tymi wiązaniami keratyna we włóknach kory włosa staje się tworzywem unikalnie silnym, sprężystym, wodoszczelnym i odpornym na destrukcyjne czynniki.

W składzie włosów spotyka się kilka typów keratyn
Keratyna powłoczki włosa zawiera więcej siarki niż keratyna warstwy korowej. Większe nasycenie siarką przekłada się na jej większą wodoszczelność i odporność na czynniki destrukcyjne – wolne rodniki, enzymy, kwasu i alkalia. Tym tłumaczy się fakt, że np. pepsyna – bardzo silny enzym żołądkowy rozkładający w układzie pokarmowym większość białek – może zniszczyć warstwę korową włosa, podczas gdy znacznie bardziej „zasiarczone” łuski osłonki włosa opierają się jej żrącemu działaniu.

Odporność keratyny na szkodliwe czynniki środowiska
Dzięki obecności siarki w cystynie i metioninie keratyna odznacza się dużą odpornością fizykochemiczną. Słowem nie rozkłada się pod działaniem większości środowiskowych czynników destrukcyjnych, takich jak utleniacze – wolne rodniki, enzymy trawiące chemicznie, kwasy, słoneczne promieniowanie UV, toksyczne kurze, spaliny i dymy, itp. Jeśli jednak włosy poddamy termicznym i mechanicznym zabiegom upiększających u fryzjera - ich walory fizykochemiczne drastycznie maleją. A to dlatego, że w keratynie ulega destrukcji cylindryczny układ przestrzenny. Sprężysta cylindryczna helisa keratyny rozciąga się w zwykły „zygzak”, co go wydłuża, ale i osłabia. Postaje układ przestrzenny określany jako beta. Jest typowy dla włosów poddanych wysokiej temperaturze i mechanicznie naciągniętych np. na lokówki. Takie włosy stają się przesuszone, łamliwe i słabe.

Jak organizm pozyskuje aminokwasy do syntezy keratyny?
Organizm pozyskuje aminokwasy niezbędne do syntezy keratyny, ze strawienia białek pokarmowych. Następnie drogą krwi dostarcza aminokwasy do macierzy włosa, skąd drogą osmozy „wsysane są” do wnętrza keratynocytów. Dlatego kluczowym warunkiem zdrowego wzrostu włosów jest zadbanie o optymalny skład diety. Czyli po pierwsze o zasobność diety w odpowiednie białka. Nie mniej ważny jest skład diety pod kątem dostaw energii chemicznej oraz witamin i minerałów.

Posłowie:
Włosy są materiałem bardzo wytrzymałym i mocnym. Wystarczy powiedzieć, że pojedynczy zdrowy włos wytrzymuje ciężar 50 -100 g. Jeśli założyć, że przeciętnie na głowie człowieka znajduje się ponad 100�000 włosów, oznacza to, że taka czupryna wytrzymuje ciężar od 5 do 10 ton. Z wiekiem człowieka rdzeń włosa się pogrubia co napowietrza jego silną łodygę. Włosy stają się grubsze, ale równocześnie tracą elastyczność – są sztywniejsze i słabsze.

Piśmiennictwo
  1. Biochemia Harpera- Robert K. Murray i inni Wyd, Lek. PZWL, 2004
  2. Biochemia witamin – witaminy grupy B i koenzymy Piotr Moszczyński, Rita Pyć; PWM, 1998
  3. Anatomia i fizjologia włosa, Dr med. Urszula Kozłowska, specjalista dermatolog, Akademia Medyczna w Warszawie – artykuł nie publikowany, dostępny u autora i w portalu PFM.PL (i Capivit HydroControl-preparat zawierający olej z nasion ogórecznika, zapobiegający nadmiernej przeznaskórkowej utracie wody ) Autor: Dr n. med. Urszula Kozłowska - Akademia Medyczna w Warszawie
  4. Fizjologia i patologia wzrostu i utraty włosów na głowie u człowieka; autorzy: Anna Lis, Dominika Wcisło-Dziadecka, Grażyna Kamińska, Ligia Brzezińska-Wcisło; Postępy Dermatologii i Alergologii 5/2003 - XX, s 260-266
  5. Biologia komórek macierzystych naskórka oraz ich znaczenie w medycynie; autorzy: Michał Pikuła, Piotr Trzonkowski Zakład Immunologii Klinicznej i Transplantologii, Gdański Uniwersytet Medyczny- Postepy Hig Med Dosw. (online), 2009; 63: 449-456
  6. Komórki macierzyste cebulek włosów alternatywą dla embionalnych komórek macierzystych - oryginalna publikacja: Yao Fei Hu, Zhi-Jian Zhang, Maya Sieber-Blum, “An Epidermal Neural Crest Stem Cell (EPI-NCSC) Molecular Signature”, Stem Cells Vol. 24 No. 12 December 2006, pp. 2692 -2702, doi:10.1634/stemcells.2006-0233.
  7. Znaczenie wybranych odkryć biologii molekularnej w fizjologii i patologii włosa; Borgis - Nowa Medycyna 3/2002; Małgorzata Ratka, Przemysław M. Płonka z Zakładu Biofizyki Instytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
  8. PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA OPTYMALNEGO - Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski, Wyd. własne Warszawa 1998; http://dr-kwasniewski.
  9. Magnez pierwiastek energii – dr n. med. Henryk Dudek, wyd. PiK Eneteya 1999
  10. Nauka o chorobach wewnętrznych. Zaburzenia przemiany materii IV, Witold Orłowski; PZWL, 1991
  11. Publikacje internetowe dr dr Henryk Różański doktor nauk biologicznych z zakresu medycyny Absolwent Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu;. Praca doktorska wykonana pod kierunkiem prof. dr hab. med. Romana Meissnera na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. ; http://www.luskiewnik.gower.pl/pantothenic.html
  12. Mała Encyklopedia Medycyny PWN 2000 r., Wikipedia ON-LINE i inne enc.intern.


OPRAC. mgr Edward Ozga Michalski
linki sponsorowane, reklamy
na kości - KOLAGEN_cito żeglarstwo - KOLAGEN_cito boks - KOLAGEN_cito surfing - KOLAGEN_cito jazda na rolkach - KOLAGEN_cito dobre produkty z kolagenem - KOLAGEN_cito na odporność - KOLAGEN_cito jogging - KOLAGEN_cito na wzmocnienie - szałwia - Cukierki_Szalwiowe gdy boli gardło szałwia - Cukierki_Szalwiowe pastylki amolowe szałwia - Cukierki_Szalwiowe zielarka szałwia - Cukierki_Szalwiowe na ból gardła szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe cukierki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe produkty - szałwia - Cukierki_Szalwiowe szałwia szałwia - Cukierki_Szalwiowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe dla całej rodziny - aronia - Cukierki_Aroniowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe produkty z aronii - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła - aronia - Cukierki_Aroniowe ładna cera - Cukierki_Pokrzywowe co dobrego - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe oczyszczenie organizmu - Cukierki_Pokrzywowe dla sedniorów - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ładne paznokcie - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe wspomaganie - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe właściwości żeńszenia imbiru - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe zioła - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w aptekach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe dla całej rodziny - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe produkty na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na wzmocnienie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa nowości - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa cukierki ziołowe - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zioła w cukierkach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty z aloesu i trawy cytrynowej - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa co dobrego - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe produkty - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez przeciw stresowi - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez właściwości czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez przeciw stresowi - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez nowości z zielarni - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez w zielarniach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z apteki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zioła w cukierkach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla całej rodziny - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki z ziołami - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe właściwości głogu - Cukierki_Glogowe na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe w zielarniach - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki z ziołami - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki z ziołami - melisa - Cukierki_Melisowe nowości z apteki - melisa - Cukierki_Melisowe produkty na odporność - melisa - Cukierki_Melisowe nowości z zielarni - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe produkty - melisa - Cukierki_Melisowe w zielarniach - melisa - Cukierki_Melisowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości z zielarni - waleriana - Cukierki_Walerianowe przeciw stresowi - waleriana - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe baseball - Dezodorant_SuperDeo doskonały dezodorant - Dezodorant_SuperDeo renomowany dezodorant - Dezodorant_SuperDeo wędkarstwo - Dezodorant_SuperDeo judo - Dezodorant_SuperDeo wartościowy dezodorant - Dezodorant_SuperDeo pchnięcie kulą - Dezodorant_SuperDeo wspinaczka - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook