Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Natalii, Eugeniusza Środa 1. Grudnia 2021r
linki sponsorowane, reklamy
Zatrucie jadem kiełbasianym
Nazwa jadu kiełbasianego pochodzi z Niemiec, gdzie w XIX w. wyodrębniono z niewłaściwie przyrządzonych kiełbas laseczkę bakteryjną. Dziś wiemy, że główną przyczyną zatruć są konserwy mięsne, warzywne lub warzywno-mięsne i rybne. Zatrucie jadem kiełbasianym (Botulismus, Botulizm) wywołuje jad bakterii laseczki Clostridium botulinum, pasożytującej w pokarmach mięsnych, rybnych i roślinnych. Jad ten (toksyna botulinowa) jest zaliczany do najsilniejszych trucizn w przyrodzie. Jeden gram jadu wystarczy do zatrucia miliona osób! Znanych jest 7 typów serologicznych laseczki jadu kiełbasianego: A, B, C, D, E, F i G. Typy A, B, E, F wywołują głownie zatrucia u ludzi. C i D u zwierząt (bydło i ptaki), a nad chorobotwórczością typu G nadal trwają badania. I tak – zatrucie toksyną typu A wywołuje przeważnie żywność pochodzenia roślinnego, zatrucie toksyną B – żywność pochodzenia zwierzęcego, a zatrucie toksyną typu E i F – ryby i drób.

W jakich warunkach rozwija się w żywności Clostridium botulinum?
Laseczki jadu kiełbasianego wymagają dla swego rozwoju warunków beztlenowych, lecz są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury i giną podczas gotowania. Nie rozwijają się w środowisku kwaśnym – nie wytwarzają wówczas toksyn. Dlatego kwaśne kompoty lub marynaty uważa się za bezpieczne, jeśli są one również wolne od pleśni. Pleśnie są często przyczyną zatruć po spożyciu kwaśnych przetworów owocowych. O rozpoznaniu rodzaju zatrucia decyduje badanie podejrzanej żywności. Toksyny wytwarzane przez laseczki jadu kiełbasianego są wysoce odporne na ogrzewanie, a unieczynnienie ich wymaga zastosowania temp. ok. 1000°C przez okres około 20 min. Zarodniki tych bakterii, mających postać laseczek, są najbardziej odporne na ogrzewanie. Wytrzymują (poza typem E) gotowanie do 5 godzin i dopiero przy temp. 120°C pod zwiększonym ciśnieniem atmosferycznym giną po ok. 30 minutach. I tu należy zaznaczyć, że z zarodników odtwarza się komórka bakteryjna z pełną zdolnością wytwarzania jadu botulinowego. Dlatego zarodniki umożliwiają przetrwanie bakterii, nawet gdy zmienione warunki środowiska spowodują obumarcie komórki

Zatrucie jadem kiełbasianym zagraża życiu!
Zatrucie jadem kiełbasianym jest szczególnym i niezwykle niebezpiecznym rodzajem zatrucia pokarmowego, które zawsze zagraża życiu chorego. Niekiedy ma przebieg gwałtowny i szybki, tzw. piorunujący, zakończony zgonem w ciągu kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin! Chory w przebiegu schorzenia zachowuje świadomość do ostatnich chwil swojego życia. Zdarzają się co prawda, przypadki łagodne z samowyleczeniem, ale te należą do wyjątków. Większość chorych umiera w okresie między 4 a 8 dniem po spożyciu zakażonego pokarmu. Przeżycie dziewięciu dni daje szansę uratowania chorego, który przez długi czas wymaga leczenia z powodu osłabienia czynności serca i mięśni oraz zaburzeń wzroku.

8 na 10 zatruć występuje na polskiej wsi
Źródłem zatruć są przeważnie przetwory produkcji własnej. W tym miejscu przypomnę, że mięso przeznaczone; do wekowania musi być świeże, czyste, nieprzekrwione i bez kości. Najbardziej wskazane i najmniej szkodliwe dla zdrowia są takie gatunki mięsa, jak: wołowina, cielęcina, baranina i drób. Z ryb nie wolno przygotowywać konserw sposobem domowym! Zatrucia zdarzają się nie tylko po spożyciu konserw rybnych przygotowanych sposobem domowym, ale również po spożyciu ryb wędzonych lub solonych, a nawet serów w okresie dojrzewania (maty z zakażonej słomy). Podobnie konserwy mięsno-warzywne, mięsne, warzywne przygotowane sposobem domowym, wyjałowione zbyt krótko, w zbyt niskiej temperaturze i nieodpowiednio przechowywane mogą być zakażone.

Zasady bezpiecznego wekowania mięsa
Mięso w wekach powinno być gotowane trzykrotnie: pierwszego i drugiego dnia przez 60 minut, trzeciego dnia – 30 minut. W ciągu tych trzech dni między pierwszym, drugim i trzecim gotowaniem słoje powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej (około 20°) i nie wolno ich ochładzać! Konserwy mięsne w słojach i wekach (po 3-krotnym gotowaniu) należy przechowywać w zimnie i bez dostępu światła słonecznego – przez okres kilku miesięcy. W warunkach miejskich do tego celu służy lodówka, a w wiejskich – czysta piwnica, w której powinna być utrzymana stała temperatura w granicach od 2 do 10°C. Konserwy mięsne powinny być spożywane w dniu otwarcia po uprzednim ich zagotowaniu lub usmażeniu.

Zatrucia zakupionymi konserwami
Zatrucia jadem kiełbasianym zdarzają się też w wyniku spożycia zakażonych wędlin, konserw lub jarzyn, które zwykle nie budzą zastrzeżeń pod względem wyglądu, zapachu lub smaku. Ogólnie uważa się, że konserwy przemysłowe sterylizowane są bezpieczne do spożycia. Niektóre jednak nie są w pełni sterylizowane, lecz tylko pasteryzowane (podgrzewane do temp. 65–90°C i chłodzone) i powinny być przechowywane w temp. niżej 5°C w celu niedopuszczenia do rozwoju laseczek i wytwarzania przez nie jadu kiełbasianego. Dlatego wszelkie konserwy pasteryzowane oraz inne nie w pełni sterylizowane powinny być koniecznie przechowywane w niskich temperaturach. W konserwach z jadem kiełbasianym może wytwarzać się gaz, który powoduje tzw. bombaż, czyli widoczne wzdęcie górnej i dolnej części puszki, i objawiające się sykiem gazu przy próbie otwierania puszki. Bombaż jest wynikiem fermentacji składników węglowodanowych z wytwarzaniem gazu, spowodowanym przez laseczki jadu kiełbasianego.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym – należy umieścić chorego w szpitalu
Objawy zatrucia występują zwykle w ciągu 12–24 godzin po spożyciu skażonego pokarmu lub mogą pojawiać się później, co daje lepsze rokowanie. W większej liczbie przypadków właściwe objawy zatrucia są poprzedzone zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, jak: bóle żołądka, zawroty głowy, nudności, wymioty i biegunka. Objawy te często są traktowane jako zwykła niedyspozycja przewodu pokarmowego. W wyniku działania jadu powstaje jednak groźny zespół objawów swoistych: niewyraźne i podwójne widzenie, opadnięcie powiek jedno- lub obustronne, brak zdolności reagowania na światło i przystosowanie, rozszerzenie źrenic i zez (porażenie mięśni ruchowych oczu), chrypka, osłabienie głosu lub bezgłos oraz utrudnienie połykania i ból gardła (porażenie mięśni krtani i gardła), wyraz maskowaty twarzy (niedowład mięśni mimicznych twarzy) i cierpienia oraz zaburzenia słuchu. Zjawia się też postępujące osłabienie mięśni szyi i kończyn oraz zmniejszenie wydzielania śliny, śluzu i potu. Temperatura ciała obniża się i to jest dodatkowym momentem rozpoznawczym i ostrzegawczym w tym schorzeniu. W takim przypadku nie wolno podejmować leczenia w domu, lecz jak najszybciej należy umieścić chorego w szpitalu. Rokowanie zależy od wielkości dawki spożytego jadu oraz od wczesnego rozpoczęcia leczenia w szpitalu. Nie wolno przy porażeniu mięśni gardła przed umieszczeniem chorego w szpitalu podawać płynów lub pokarmów doustnie ze względu na niebezpieczeństwo zachłystowego zapalenia płuc.

Rozpoznanie zatrucia
O rozpoznaniu zatrucia jadem kiełbasianym, poza charakterystycznymi objawami, decydują: badanie krwi, wymiocin lub kału oraz badanie podejrzanej żywności. W tym celu konieczne jest dostarczenie lekarzowi resztek pokarmu, który spożywał chory.

Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym
Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym należy do lekarza i polega na niezwłocznym przepłukaniu żołądka i wykonaniu lewatywy z ciepłej wody (do 2 l) oraz podaniu 1–2 łyżek stołowych oleju rycynowego. W tym czasie podaje się duże dawki surowicy przeciw jadowi kiełbasianemu. Jeżeli takiej surowicy zabraknie lub znajdzie się przeterminowana, nie wolno tracić czasu na poszukiwanie oryginalnej z aktualnym terminem ważności, lecz wstrzyknąć inną – przeciwbłoniczą! Chorego z porażeniem mięśni połykowych odżywia się pokarmem płynnym przez zgłębnik dwunastniczy wprowadzony przez nos oraz podaje się środki krążeniowe (Cardiamid, Coffeinę, Cardiazol i inne) w przypadku zapaści naczyniowej.

Profilaktyka zatrucia jadem kiełbasianym
Zapobieganie zatruciu jadem kiełbasianym polega na przestrzeganiu następujących zasad higieny: nie skarmiać zwierząt przed ubojem, nie przeprowadzać uboju w miejscu zanieczyszczonym odchodami zwierzęcymi, oczyszczać i myć dokładnie mięso, ryby i warzywa, przestrzegać ściśle czasu gotowania, przechowywać konserwy w chłodni (najlepiej w lodówce w temp. poniżej 5–6°C) oraz gotować (ok. 10 min.) przed spożyciem konserwy, w celu likwidacji toksyn.

BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIA LECZY (THE BIBLE CURE), Reginald Cherry, USA, Wydawnictwo M., Kraków 2006.
  2. UZDROWIENIA LURDZKIE (w świetle dokumentow lekarskich), ks. Jozef Balleney, Guerisons de Lourdes, Wydawnictwo Ojcow Franciszkanów, Niepokalanów 1982.
  3. MYŚLĘ WIĘC JESTEM, Wydawnictwo „Antyk”, 1993.
  4. LECZENIE GŁODEM (Komu Wolno Pościć), Gerhard Leibóld, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa (Heilfasten • Entschlaeken • Regenierem • Abnehmen).
  5. WEGETARIANIZM, Kinga Wiśniewska-Roszkowska, Wiedza Powszechna, Warszawa 1987.
  6. MILK – a silent Killer, dr Naud Kishore Sharma, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa 1996.
Janusz Mieczysław Śliwa
lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy
linki sponsorowane, reklamy
nurkowanie z akwalungiem - KOLAGEN_cito jędrne piersi - KOLAGEN_cito dla kobiet dbających o zdrowie - KOLAGEN_cito karate - KOLAGEN_cito powiększanie piersi - KOLAGEN_cito produkty na piersi - KOLAGEN_cito wzmocnienie włosów - KOLAGEN_cito ładna cera - KOLAGEN_cito ziołowe produkty szałwia - Cukierki_Szalwiowe dla całej rodziny - szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości z zielarni - szałwia - Cukierki_Szalwiowe co na grypę szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe na angine szałwia - Cukierki_Szalwiowe na wzmocnienie - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe wspomaganie - szałwia - Cukierki_Szalwiowe w zielarniach - aronia - Cukierki_Aroniowe właściwości aronii - Cukierki_Aroniowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości - aronia - Cukierki_Aroniowe cukierki z ziołami - aronia - Cukierki_Aroniowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe dla sedniorów - aronia - Cukierki_Aroniowe ładna cera - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe przeciw stresowi - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe oczyszczenie organizmu - Cukierki_Pokrzywowe ładna cera - Cukierki_Pokrzywowe w zielarniach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zielarnia - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe poprawa przemiany materii - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe właściwości żeńszenia imbiru - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe zioła - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki ziołowe - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa apteka - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w zielarniach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa właściwości aloesu trawy cytrynowej - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zielarnia - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w zielarniach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe wspomaganie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa właściwości aloesu trawy cytrynowej - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez cukierki z ziołami - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez nowości - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez co dobrego - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez w aptekach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez właściwości czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez produkty z głogu - Cukierki_Glogowe nowości z zielarni - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z zielarni - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe przeciw stresowi - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki ziołowe - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe przeciw stresowi - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki ziołowe - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe na wzmocnienie - melisa - Cukierki_Melisowe przeciw stresowi - melisa - Cukierki_Melisowe nowości - melisa - Cukierki_Melisowe dla sedniorów - melisa - Cukierki_Melisowe dla sedniorów - melisa - Cukierki_Melisowe zioła - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe cukierki - melisa - Cukierki_Melisowe w zielarniach - melisa - Cukierki_Melisowe na wzmocnienie - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe wspomaganie - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości z apteki - waleriana - Cukierki_Walerianowe w zielarniach - waleriana - Cukierki_Walerianowe przeciw stresowi - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości z apteki - waleriana - Cukierki_Walerianowe dla całej rodziny - waleriana - Cukierki_Walerianowe hokej na lodzie - Dezodorant_SuperDeo na spocone nogi - Dezodorant_SuperDeo siatkówka - Dezodorant_SuperDeo curling - Dezodorant_SuperDeo bilard - Dezodorant_SuperDeo zapasy - Dezodorant_SuperDeo siatkówka - Dezodorant_SuperDeo snooker - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.