Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Franciszka, Urbana Czwartek 2. Kwietnia 2020r
linki sponsorowane, reklamy
Zatrucia pokarmowe - zakaźne i pozorne
Zakaźne zatrucia pokarmowe są to ostre schorzenia żołądkowo-jelitowe, spowodowane spożyciem pokarmów zawierających pewne zarazki lub wytwarzane przez nie jady. W Polsce roczna liczba przypadków zatruć pokarmowych bakteryjnych wynosi ok. 10 000, a zapadalność – ok. 28 zachorowań na 100 000 osób.

Obserwuje się wzrost różnych zaburzeń przewodu pokarmowego w całym kraju.
Świadczy to o niskim poziomie wiedzy sanitarnej, słabej higienie osobistej i społecznej oraz o małej kulturze osobistej, która pociąga za sobą niezdrowe obyczaje w systemie produkcji i konsumpcji żywności. Niehigieniczne składowanie surowców do produkcji i produktów w zakładach mięsnych, niedokładne czyszczenie maszyn, pakowanie gotowych wyrobów do brudnych pojemników, niehigieniczne przeprowadzanie uboju gospodarczego, błędy technologii produkcji (nieodpowiednia temperatura gotowania, chłodzenia i segregacji produktów), przechowywanie wielogodzinne żywności przeznaczonej do natychmiastowej konsumpcji (otwartych konserw rybnych lub mięsnych, mięsno-jarzynowych, past, pasztetów, potraw z jaj itp.), rozmrażanie żywności i ponowne jej zamrażanie (zamrażanie hamuje rozwój bakterii, lecz ich nie zabija), rozbijanie jaj z brudną skorupą, dotykanie produktów żywnościowych brudnymi rękami – oto niektóre z wielu przyczyn sprzyjających powstawaniu i rozwojowi bakteryjnych zatruć pokarmowych.

Zakaźne zatrucia pokarmowe
Tego typu zatrucia (zwane również toksykoinfekcją pokarmową) są wywołane przez chorobotwórcze drobnoustroje z grupy Salmonella, pałeczki Schigella, gronkowce złociste i inne lub ich toksyny (np. toksyna botulinowa). W miesiącach letnich występuje najwięcej przypadków zakaźnych (bakteryjnych) zatruć pokarmowych, które zwykle utożsamia się ze zwykłymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, czyli pozornymi zatruciami pokarmowymi.

Zaburzenia te na tle ostrej niestrawności pokarmowej
Tego typu zaburzenia mogą wystąpić po spożyciu nadmiernej ilości posiłku, potraw niedogotowanych, ostro przyprawionych, nadmiernie gorących lub zbyt zimnych, po takich błędach dietetycznych, jak: spożycie mięsa i jego przetworów z mlekiem i jego produktami, mleka z surowymi ogórkami, ryb i mleka w jednym posiłku itp. Podobne skutki niestrawności może wywołać wypicie większej ilości alkoholu, mocnej kawy, wypalenie większej ilości papierosów, niedokładne żucie i pogryzienie kęsów pokarmowych z powodu braków w uzębieniu oraz brak zachowania spokoju przed, w czasie i po jedzeniu.

Objawy pozornego zatrucia pokarmowego (zaburzeń żołądkowo-jelitowych) to:
Nudności, niesmak w ustach, odbijanie, łagodne nudności lub wymioty, bóle brzucha o zmiennej lokalizacji, biegunka i bóle głowy przy pod- lub bezgorączkowym stanie ciała.

Za zakaźnym zatruciem pokarmowym przemawiają takie objawy:
- burzliwy początek z silnymi wielokrotnymi wymiotami,
- bóle w nadbrzuszu, bóle i zawroty głowy
- silne osłabienie
- gorączka
- oraz cały zespół objawów żołądkowo-jelitowym, z biegunką i odwodnieniem organizmu, co może doprowadzić np. w zatruciach gronkowcowych do wstrząsu i zapaści.

Zatrucie pokarmowe zakaźną Salmonellą
Zatrucie Salmonellą występuje najczęściej po spożyciu wędlin, potraw krwisto-mięsno-tłustych, podrobów (kaszanki, pasztetu, rolad mięsnych, pierogów nadziewanych mięsem wieprzowym), potraw z jajami (kaczymi) i majonezem, lodów, ciastek z kremem oraz wielu innych produktów spożywczych: cukierniczych, owocowych, warzywnych, deserów, sałatek itp. Zatrucia takie często występują podczas uroczystości świątecznych, rodzinnych lub towarzyskich, w czasie których przygotowuje się różne i duże ilości potraw oraz przechowuje się je zbyt długo w temperaturze pokojowej lub w nieodpowiedniej lodowce. Pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia lub wewnątrz lodówki, której temperatura przekracza +5° – bakterie Salmonella rozmnażają się gwałtownie. Salmonelle poruszają się za pomocą rzęsek i mogą przemieszczać się z jednych produktów na drugie, np. w przypadku zawieszania półtusz mięsa zbyt blisko siebie w rzeźniach lub układania na stole kuchennym zakupionych produktów żywnościowych obok siebie (jaj z brudną skorupą obok sera, chleba przy niemytych owocach lub jarzynach). Sprzedaż mięsa i wędlin przy tej samej ladzie na jednej desce z jednym nożem do krajania jest również powodem wielu zatruć.

Zatrucie pokarmowe gronkowcami
Do zatrucia zakaźnym gronkowcami dochodzi często w następstwie przeniesienia tych bakterii na artykuły żywnościowe zwykle ze skóry pracowników zatrudnionych przy ich wytwarzaniu lub sprzedaży. Przyczyną tego są ropne stany zapalne skóry palców rąk, skąd zakaźne bakterie przenoszą się na pokarmy lub na innych. Zatrucia gronkowcami są bardzo niebezpieczne, ponieważ liczne ich szczepy nabierają szybko odporności na działanie antybiotyków, co utrudnia leczenie. Pierwszymi objawami zatrucia, występującymi od pół do 6 godzin po spożyciu zakażonej żywności, są gwałtowne wymioty, bóle nadbrzusza i biegunka. Zdarzają się przypadki z obniżeniem ciśnienia krwi, temperatury ciała i zapaścią, które zagrażają życiu, zwłaszcza małym dzieciom i osobom starszym lub chorym z niewydolnością układu krążenia.

Zatrucia pokarmowe często określane są jako schorzenia brudnych rąk lub brudnych jajek.
Dlatego należy ręce myć często, a przede wszystkim po powrocie z pracy, przed posiłkiem lub po opuszczeniu ubikacji. Jaja surowe przed ich rozbiciem powinny być wymyte wodą z mydłem i zanurzone na 10–15 s w wodzie wrzącej. Obraz choroby w zatruciach pokarmowych zależy od rodzaju i zjadliwości, ilości spożytego pokarmu zakażonego, osobniczej wrażliwości człowieka oraz jego wieku i aktualnego stanu zdrowia. Najcięższy przebieg schorzenia występuje u osób starszych, wyniszczonych, przewlekle chorych z powodu różnych przyczyn oraz u małych dzieci.

Postępowanie w przypadku zakaźnego zatrucia pokarmowego
W każdym przypadku zatruć pokarmowych, zwłaszcza zbiorowych, należy zabezpieczyć żywność w tych samych pojemnikach lub naczyniach. Ma to duże znaczenie dla lekarza w dalszym wyjaśnianiu przyczyn zachorowania. Jeżeli lekarz zdecyduje leczenie w szpitalu, nie należy sprzeciwiać się. Gdy zezwoli na leczenie w domu, opieka nad chorym powinna zapewnić mu zalecony sposób odżywiania i leczenia lub wykonanie pewnych badań dodatkowych.

Opieka domowa nad chorym z zakaźnym zatruciem pokarmowym
Zwykle w pierwszym okresie bólów brzucha zaleca się głodówkę i picie większej ilości płynów: naparu z rumianku, mięty i dziurawca, herbaty świeżo zaparzonej bez cukru lub przegotowanej wody. Płyny potrzebne są w celu uzupełnienia znacznej ilości wody, którą organizm traci wraz z kwasem i składnikami mineralnymi wskutek wymiotów i biegunki. Po ustąpieniu wymiotów i ostrej fazy biegunkowej można podawać kleiki solone bez tłuszczu, czerstwe białe pieczywo, puree z ziemniaków i marchwi oraz inne, zgodnie z zaleceniami lekarza. Z leków zwykle podaje się krople żołądkowe, środki rozkurczowe, Tanninum i węgiel. Węgiel przyjmuje się ok. 40–50 minut po tabletkach Tanninum. Nie wolno podawać środków przeczyszczających w początkowych bólach brzucha i ogrzewać go, ponieważ zapalenie wyrostka robaczkowego, pęcherzyka żółciowego lub owrzodzenia żołądka i dwunastnicy mogą przypominać zwykłą niestrawność lub zatrucie pokarmowe. W czasie przebiegu zakaźnego lub pozornego zatrucia pokarmowego oraz w czasie rekonwalescencji nie wolno pić alkoholu.

Zatrucia pokarmowe zaliczamy do grupy tzw. chorób brudnych rąk.
Pamiętajmy, że ręce nasze są czyste tylko po umyciu. Pół godziny później już są zanieczyszczone w mniejszym lub większym stopniu. Dlatego każde zaniedbanie w myciu rąk może być w danej chwili przyczyną zjawienia się choroby zakaźnej lub udzielającej się.

BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIA LECZY (THE BIBLE CURE), Reginald Cherry, USA, Wydawnictwo M., Kraków 2006.
  2. UZDROWIENIA LURDZKIE (w świetle dokumentow lekarskich), ks. Jozef Balleney, Guerisons de Lourdes, Wydawnictwo Ojcow Franciszkanów, Niepokalanów 1982.
  3. MYŚLĘ WIĘC JESTEM, Wydawnictwo „Antyk”, 1993.
  4. LECZENIE GŁODEM (Komu Wolno Pościć), Gerhard Leibóld, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa (Heilfasten • Entschlaeken • Regenierem • Abnehmen).
  5. WEGETARIANIZM, Kinga Wiśniewska-Roszkowska, Wiedza Powszechna, Warszawa 1987.
  6. MILK – a silent Killer, dr Naud Kishore Sharma, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa 1996.
Janusz Mieczysław Śliwa
lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy
linki sponsorowane, reklamy
dziąsła - KOLAGEN_cito skoki narciarskie - KOLAGEN_cito jazda na snowboardzie - KOLAGEN_cito zalety kolagenu - KOLAGEN_cito rzut oszczepem - KOLAGEN_cito kolagen allegro - KOLAGEN_cito baseball - KOLAGEN_cito kolagen na paznokcie - KOLAGEN_cito zioła w cukierkach - szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze zioła szałwia - Cukierki_Szalwiowe na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe przeciw stresowi - szałwia - Cukierki_Szalwiowe w zielarniach - szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki z ziołami - szałwia - Cukierki_Szalwiowe szałwia szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze zioła szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości z apteki - aronia - Cukierki_Aroniowe na odporność - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości z zielarni - aronia - Cukierki_Aroniowe cukierki z ziołami - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe wspomaganie - aronia - Cukierki_Aroniowe produkty z aronii - Cukierki_Aroniowe dla sedniorów - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe wspomaganie - aronia - Cukierki_Aroniowe w zielarniach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ładne włosy - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe produkty - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe apteka - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe specjały - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe oczyszczenie organizmu - Cukierki_Pokrzywowe nowości - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty z żeńszenia i imbiru - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe co dobrego - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe produkty - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe apteka - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe dla sedniorów - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe apteka - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości z zielarni - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zioła w cukierkach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa aloes trawa cytrynowa - cukierki - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa apteka - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na wzmocnienie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez w zielarniach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki ziołowe - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki z ziołami - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez nowości z apteki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na wzmocnienie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe wspomaganie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z apteki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe produkty - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z apteki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zioła - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe produkty - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z apteki - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe specjały - melisa - Cukierki_Melisowe właściwości melisy - Cukierki_Melisowe co dobrego - melisa - Cukierki_Melisowe dla całej rodziny - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe wspomaganie - melisa - Cukierki_Melisowe zielarnia - melisa - Cukierki_Melisowe na wzmocnienie - melisa - Cukierki_Melisowe zielarnia - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości z apteki - waleriana - Cukierki_Walerianowe właściwości waleriany - Cukierki_Walerianowe w zielarniach - waleriana - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe apteka - waleriana - Cukierki_Walerianowe cukierki walerianowe - cukierki - Cukierki_Walerianowe górskie spływy kajakowe - Dezodorant_SuperDeo nurkowanie z akwalungiem - Dezodorant_SuperDeo szermierka - Dezodorant_SuperDeo brydż - Dezodorant_SuperDeo rzut młotem - Dezodorant_SuperDeo chodzenie po jaskiniach - Dezodorant_SuperDeo windsurfing - Dezodorant_SuperDeo bieganie - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook