 |
WSTĘP - poznaj wroga o trzech obliczach - czyli krótki przewodnik po alergii
|
 | |
Masz problem z alergią i zaczynasz klikać po stronach internetowych, kupujesz książki na temat alergii. Czasem można się w tym wszystkim pogubić. Znam to uczucie, bo jako matka dzieci alergicznych także to przeżyłam. Dlatego Drogi Czytelniku pragnę przybliżyć Ci problem alergii. Proponuje, abyś zanim podejmiesz walkę z alergią poznał trzy pojęcia: alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa oraz pseudoalergia. Dobrze, żebyś umiał poruszać się w tych pojęciach, ponieważ może się zdarzyć, że widzisz problem zdrowotny u swojego dziecka, jednak tak naprawdę nie potrafisz go określić.
|
Alergia pokarmowa
|
stan chorobowy organizmu wynikający z powodu nadmiernie pobudzonego układu odpornościowego.
|
Nietolerancja pokarmowa
|
stan chorobowy organizmu wynikający z deficytu enzymów trawiennych.
|
Pseudoalergia pokarmowa
|
stan chorobowy organizmu wynikający z drażniącego działania na niego związków chemicznych zawartych naturalnie w pokarmach czy też sztucznie do nich dodawanych.
|
2. NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY ALERGII
|
Nasze środowisko jest pełne uczulających alergenów. Jest ich coraz więcej w pokarmie, wodzie i w powietrzu. W konsekwencji często wnikają w nasz organizm, a w nim uczulają i wywołują dotkliwe objawy chorobowe – zwłaszcza biegunki uczuleniowe, wysypki oraz katar sienny i astmę.
|
Poznajmy głównych wrogów – alergeny które najczęściej uczulają:
|
1. Pokarmy uczulające – czyli produkty spożywcze, które najczęściej uczulają
|
- Mleko krowie - zawiera ponad 20 alergenów.
Najważniejsze z nich to: B-laktoglobulina i kazeina.
- Jajo kurze - najbardziej alergizuje białko jaja.
- Pszenica oraz inne zboża zawierające gluten.
- Ryby.
- Pokarmy roślinne - orzechy, cytrusy, soja, marchew, seler, kakao, truskawki.
- Wieprzowina, wołowina, cielęcina, kurczak.
|
2. Składniki celowo dodawane do żywności:
|
- konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze (E 300-321), intensyfikatory smaku (E 620-635).
|
3. Uczulające alergeny
|
- Alergeny znajdujące się w żywności: pestycydy herbicydy, fungicydy i inne oraz zanieczyszczenia wynikające z produkcji pożywienia.
- Pyłki roślin
- Pierze i pióra ptaków
- Roztocza
- Skóra i sierść zwierząt
- Inne mogące uczulać alergeny: Jad osy, Jad pszczoły
- Leki
- Niektóre szczepienia ochronne, w tym niekiedy alergeny iniekcyjne:
- Wirusy, niektóre bakterie
- Toksyny lambliozy
- Mogą zagrażać również modyfikowane genetycznie rośliny
|
Dodajmy, że ciągle trwają badania w jaki stopniu w/w produkty i alergeny są niebezpieczne dla zdrowia?
|
Przyczyny alergizacji dzieci
|
1. Alergizacja w życiu płodowym.
Genetyczna skłonność do wystąpienia chorób alergicznych:
- • od 5 do 15% dzieci zachoruje - gdy rodzice są zdrowi,
- • 40% - jedno z rodziców jest chore,
- • 60-80% - gdy oboje rodzice są chorzy.
2. Alergizującą dieta w czasie trwania ciąży.
3. Sztuczne karmienie niemowląt.
4. Palenie tytoniu w czasie ciąży oraz wdychanie dymu tytoniowego przez niemowlę oraz matkę karmiącą.
5. Zbyt wczesne wprowadzenie alergizujących pokarmów (gluten, jaja, białko mleka, cytrusy, orzechy, ryby) oraz zbyt duża konsumpcja tych produktów przez matki karmiące.
6. Przekarmianie dzieci.
7. Zanieczyszczenie środowiska domowego.
8. Zanieczyszczenie środowiska zewnętrznego.
9. Zycie w stresie, pospiechu i zaburzone relacje rodzinne.
|
|
oprac. red. na podstawie książki – mgr nauk o żywności Edward Ozga-Michalski
|
|