Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Renaty, Witolda Wtorek 12. Listopada 2019r
linki sponsorowane, reklamy
Trawienie węglowodanów
Trawienie węglowodanów to enzymatyczny rozkład wielkocząsteczkowych wielocukrów będących składnikami naszego pożywienia. Pozyskujemy w tym procesie głównie jednocukry: glukozę, fruktozę, itp. Tylko takie proste związki mogą być łatwo wchłonięte przez błonę śluzową jelit do krwiobiegu i spożytkowane przez ludzkie komórki, jako paliwo czynności życiowych.

Węglowodany – główne paliwo dla ciała
Żaden ruch nie dokona się bez „surowca paliwowego”, jakim dla komórek mięśni jest węglowodan glukoza. Dlatego węglowodany skrobiowe z makaronów, ziemniaków, pieczywa, itp. pokrywają ponad 1/2 zapotrzebowania energetycznego organizmu. Skrobia ma ten walor, że jest złożoną, wielką molekułą chemiczną. Jest trawiona stopniowo i przez wiele godzin stabilnie zasila organizm w energię, bez konieczności kolejnego posiłku. Ponadto popularnymi dostarczycielami kalorii są dwucukier – sacharoza (biały cukier domowy) i laktaza (cukier mleczny) oraz cukry proste występujące w owocach i miodach – glukoza i fruktoza.

Dlaczego musimy trawić złożone węglowodany?
Skrobia to związek bardzo wielu mikrocząstek glukozy. Molekuły glukozy w skrobi są spojone silnymi wiązaniami chemicznymi – tzw. α-glikozydowymi. Dlatego skrobia jest nie tylko bardzo dużą, ale i trwałą molekułą. Jako taka nie może być paliwem dla mikroskopijnych komórek mięśni serca, nóg i rąk, mózgu, itp. Bazowym paliwem dla komórek tych narządów jest jej elementarny mikro składnik – glukoza. Glukoza łatwo przemienia się w energię fizjologiczną. Trawienie skrobi polega na jej „pocięciu” przez enzymy trawienne na glukozę. Dokonuje się z chemicznym udziałem wody, dlatego nazywane jest hydrolizą.

Enzymy - klucz do wydobycia energii ze skrobi
Już wiemy, że złożona i trwała struktura skrobi jest bezpośrednio nieużyteczna jako paliwo dla komórek energochłonnych narządów człowieka. Aby spełnić rolę fizjologicznego „paliwa” skrobia musi zostać strawiona do prostego cukru – glukozy. Trawienie skrobi do glukozy umożliwiają enzymy z grupy amylaz . Ich rola polega na chemicznym „pocięciu” długich i rozgałęzionych wiązań skrobi spajających liczne cząstki glukozy.

Trawienie węglowodanów zaczyna się już w ustach… [3]
W ustach, pod wpływem enzymu amylazy ślinowej (dawna nazwa – ptialina) – inicjowany jest rozpad skrobi do prostszych związków. Enzym ten wydzielają ślinianki jamy ustnej. Amylaza ślinowa już w ustach i przełyku zaczyna rozkładać skrobię na mniejsze cząstki - na dwucukier maltozę i mniej złożone węglowodany zwane dekstrynami. Amylaza ślinowa „odcina” z końców złożonej struktury skrobi pojedyncze cząsteczki maltozy. Ze względu na krótki czas trawienia w jamie ustnej enzym nie jest w stanie rozłożyć całości pokarmu. Nadal pozostają do trawienia dłuższe lub krótsze silnie spojone chemicznie łańcuchy glukozy - tzw. dekstryny. W żołądku trawienie skrobi ustaje, gdyż w kwaśnym środowisku żołądka enzym amylaza ulega dezaktywacji. Dalszy rozpad skrobi następuje dopiero w dwunastnicy, pod wpływem amylazy trzustkowej.


Rys. 1
Amylaza ślinowa już w ustach i przełyku zaczyna rozkładać skrobię na mniejsze cząstki - na dwucukier maltozę i złożone węglowodany

Kontynuacja trawienia węglowodanów w dwunastnicy
Po opuszczeniu żołądka nadtrawiona skrobia – w postaci dwucukru maltozy i nie strawionych wielocukrów (dekstryn) przepływa do dwunastnicy. Tutaj dla rozkładu tego „surowca” energetycznego włącza się trzustka . Trzustka wydziela do dwunastnicy silne enzymy – amylazy trzustkowe, na czele z alfa-amylazą. Enzymy te kontynuują rozkład dekstryn na mniejsze cząstki. Odrywa od nich kolejne cząsteczki maltozy, aż do rozłożenia całej puli skrobi na dwucukier – maltozę. Jednocześnie trzustka wydziela dodatkowy enzym – maltazę trzustkową, który już tutaj „potnie”, ile się da tego dwucukru na finalny produkt trawienia – jednocukier – glukozę.


Rys. 2.
Trawienie skrobi w dwunastnicy i w jelitach

Finał trawienia węglowodanów ma miejsce w jelicie cienkim, zwanym też krętym
Najpierw dokonuje się „rozbicie” resztek niestrawionej skrobi na wielocukry zwane oligosacharydami (są to głównie wspomniane już dekstryny) oraz na dwucukry. Proces ten zachodzi na powierzchni komórek nabłonka pokrywających jelito cienkie, przy udziale enzymów zwanych oligosacharydazami i disacharydazami wydzielanymi przez ścianki jelita cienkiego. Jeden z enzymów – maltaza rozkłada maltozę na dwie cząsteczki glukozy. Inny – sacharaza rozkłada dwucukier sacharozę na glukozę. Jeszcze inny – laktaza rozkłada dwucukier mleczny laktozę na dwie cząsteczki glukozy. Pod wpływem kompleksowej akcji w/w enzymów powstają cukry proste: glukoza, fruktoza, galaktoza. Cukry te są łatwo wchłaniane do krwi przez kosmki jelitowe a następnie absorbowane przez energochłonne komórki serca, mózgu, mięśni, wątroby, itd.

Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów (cukrów)
Najczęstszym zaburzeniem wchłaniania jest nietolerancja cukru mlecznego – laktozy. Przyczyną jest niedobór laktazy – enzymu trzustkowego, który umożliwia rozkład (hydrolizę) laktozy do łatwo przyswajalnych cukrów prostych - glukozy i galaktozy. Enzym ten zaczyna działać w życiu płodowym, ale jego aktywność stopniowo spada wraz z wiekiem. Tymczasem laktoza jest dwucukrem obecnym w dużych ilościach w produktach mlecznych. Brak tego enzymu objawia się nietolerancją (niestrawnością) mleka krowiego i występuje on dosyć często u dorosłych osób, zwłaszcza rasy czarnej (nawet 70% osobników), jak też u wielu razy białej. Niestrawiona laktoza ulega procesom gnilnym w jelicie grubym, co powoduje wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, nudności i wymioty.



Piśmiennictwo
  1. Organizm człowieka; Gemini Polska;1993 r.
  2. Fizjologia układu pokarmowego - prof. dr hab. Stanisław Konturek - fizjologiczne podstawy gastroenterologii - wyd. II poprawione i uzupełnione - Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich 1985
  3. Enzymy – lekarstwo przyszłości – Gerhard Leibold; Falken Verlag GmbH, 655527 Niedernhausen / Ts – Wydanie polskie „Spar”
  4. Budowa enzymów a ich fenomen funkcjonowania- materiały do wykładów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym.
  5. Biochemia Harpera- Robert K. Murray i inni Wyd, Lek. PZWL, 2004 i nowsze
  6. Kączkowski Jerzy: Podstawy biochemii. Wydanie X i nowsze. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 1995.
  7. Wikipedia; encyklopedie www; http://biologia.opracowania.pl
oprac. mgr Edward Ozga Michalski
linki sponsorowane, reklamy
pchnięcie kulą - KOLAGEN_cito łyżwiarstwo - KOLAGEN_cito badminton - KOLAGEN_cito rzut oszczepem - KOLAGEN_cito produkty dla seniorów - KOLAGEN_cito lifting włosów - KOLAGEN_cito dyscypliny sportowe - KOLAGEN_cito naturalny kolagen - KOLAGEN_cito na kaszel palacza szałwia - Cukierki_Szalwiowe przeciw stresowi - szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości z apteki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe produkty szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze zioła szałwia - Cukierki_Szalwiowe na gardło szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe cukierki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe co na grypę szałwia - Cukierki_Szalwiowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe specjały - aronia - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła w cukierkach - aronia - Cukierki_Aroniowe dla całej rodziny - aronia - Cukierki_Aroniowe cukierki z ziołami - aronia - Cukierki_Aroniowe w zielarniach - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe specjały - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zielarnia - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe oczyszczenie organizmu - Cukierki_Pokrzywowe ładne włosy - Cukierki_Pokrzywowe pokrzywa - cukierki - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w zielarniach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa aloes trawa cytrynowa - cukierki - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zioła - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zielarnia - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa przeciw stresowi - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa cukierki z ziołami - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zielarnia - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa właściwości czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez produkty na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki z ziołami - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na wzmocnienie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki ziołowe - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe dla całej rodziny - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe produkty - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe co dobrego - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe w aptekach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe apteka - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe dla sedniorów - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki melisowe - cukierki - Cukierki_Melisowe cukierki melisowe - cukierki - Cukierki_Melisowe ziołowe cukierki - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe zioła w cukierkach - melisa - Cukierki_Melisowe na odporność - melisa - Cukierki_Melisowe zioła w cukierkach - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty z waleriany - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości z zielarni - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe specjały - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe produkty - waleriana - Cukierki_Walerianowe żeglarstwo - Dezodorant_SuperDeo bieg z przeszkodami - Dezodorant_SuperDeo bieganie - Dezodorant_SuperDeo szermierka - Dezodorant_SuperDeo brydż - Dezodorant_SuperDeo skok o tyczce - Dezodorant_SuperDeo łyżwiarstwo figurowe - Dezodorant_SuperDeo wyścigi konne - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook