 |
Jak zapobiec epidemii otyłości
|
 | |
Zachodnia „plaga” związana z dobrobytem, dotarła także do nas: polskie dzieci jedzą za dużo, zbyt słodko i tłusto, a do tego niewiele się ruszają. Zdaniem ekspertów żywieniowych mogłyby uniknąć nadwagi i problemów zdrowotnych, gdyby tylko zaczynały dzień od porządnego śniadania.
|
Na początku nie zwracamy uwagi na dodatkowe kilogramy i cieszymy się, że dziecko chętnie je.
|
Problem jednak w tym, że dzieci chętnie jedzą to, co im smakuje, czyli słodycze i wszelkie słodkie potrawy. Gdy są starsze i chodzą do szkoły, stają się stałymi klientami szkolnego sklepiku, pełnego chipsów, pączków i innych cukrowych pokus. Niechętnie ćwiczą na wue-fie, a po szkole godzinami siedzą przed komputerem. Po kilku latach takiego postępowania dziecko może mieć nawet do kilkunastu kilogramów nadwagi. Bez dobrze przemyślanego programu odchudzania powrót do prawidłowej wagi jest niemożliwy.
|
Śniadanie na dobry początek
|
– Wszystkie badania specjalistyczne dowodzą, że najważniejszą kwestią w odżywianiu dziecka, jest dbanie o zdrowe śniadania. W mojej przychodni, gdzie zajmujemy się otyłością dzieci, pierwsze pytania do rodziców dotyczą właśnie tego posiłku. Odchudzanie zaczynamy od wprowadzenia regularnych śniadań do jadłospisu dziecka – mówi Mirosław Toms, pediatra zajmujący się nadwagą dzieci.
Po pierwsze chodzi o to, żeby w ogóle jeść śniadanie i dzięki niemu dostarczyć organizmowi energii do działania. Choć wydaje się to proste, często jest jedną z trudniejszych rzeczy do wykonania. Najnowsze dane z Instytutu Żywności i Żywienia są alarmujące - aż 30% polskich dzieci pomija najważniejszy posiłek dnia. Najczęściej po prostu przejmują ten nawyk od rodziców, którzy nie przywiązują wagi do tego, co jedzą.
|
- Odchudzanie dziecka to praca całej rodziny.
|
Rodzice powinni przyjrzeć się swojemu sposobowi odżywiania i jeśli popełniają rażące błędy, wyeliminować je. Dziecku łatwiej będzie znosić trudy diety, kiedy będzie widzieć, że ma wsparcie w rodzinie - mówi Magdalena Kuklik, technolog żywienia Mixit, popularnej platformy specjalizującej się w mieszankach musli i kasz na życzenie.
|
Zboża zamiast cukru
|
Prawidłowo skomponowane śniadanie jest ważne podczas odchudzania z kilku względów.
– Wcześnie zjedzony wartościowy posiłek budzi nasz metabolizm po nocy i przyspiesza jego działanie. Dobra przemiana materii sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z przetwarzaniem pokarmów dostarczanych w ciągu dnia – tłumaczy Mirosław Toms.
|
Obfite śniadanie sycąc na długo zapobiega otyłości...
|
Ważną zaletą obfitego śniadania, które zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu składniki –
Jest zmniejszenie potrzeby na wysokoenergetyczne posiłki w późniejszych porach dnia. Prawidłowo skomponowane śniadanie, które zawiera około 25-30 proc. wszystkich kalorii, które zostaną spożyte w ciągu dnia, zapewni uczucie sytości na kilka godzin i dziecku łatwiej będzie oprzeć się słodkim przekąskom.
|
– Śniadanie dziecka może być słodkie
|
Ale trzeba pamiętać, żeby nie były to bułki z białym, rafinowanym cukrem. Najlepiej, gdy cukru dostarczamy w postaci naturalnych węglowodanów, dlatego idealnym połączeniem są „szybkie” i "wolne" cukry, czyli cukry złożone pochodzące ze zbóż i cukry proste zawarte na przykład w owocach – dodaje ekspertka Mixit.
|
W codziennej diecie białko – budulec dla ciała
|
Trzeba pamiętać też o dostarczeniu białka - jajek, serów, dobrej jakości wędlin. W połączeniu z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem taki posiłek zapewnia wszystko, co niezbędne dla rozwoju młodego organizmu.
|
Złote proporcje źródeł energii w odżywianiu dzieci
|
Przestrzegajmy zasady, aby 10-14 proc. energii posiłku pochodziło z białka, 30 proc. z tłuszczu i około 60 proc. z węglowodanów mamy pewność, że nasze dziecko odżywia się w dobry sposób.
|
Sen i ćwiczenia zapobiegną chorobom
|
Śniadanie, to tylko początek i jeden z elementów programu odchudzania. Oprócz tego należy zadbać, by dziecko jadło regularnie, wysypiało się i było aktywne fizycznie. Warto też zbadać dziecko - być może nadwaga jest efektem choroby, wtedy właściwych zaleceń żywieniowych może udzielić tylko lekarz.
|
Otyłość inicjuje niebezpieczne choroby
|
– Wzrost otyłości u dzieci w Europie Środkowej osiąga dziś poziom epidemii, która obciąża całe społeczeństwa – mówi pediatra Mirosław Toms. – Jeśli poszczególne kraje nie podejmą prób wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych dla dzieci, to te gdy dorosną, będą mieć więcej problemów ze zdrowiem niż ich rodzice – dodaje. A lista chorób spowodowanych otyłością jest długa. Najpoważniejsze z nich, to chociażby: choroby serca, udar niedokrwienny, choroba Alzheimera, czy demencja starcza. Jeśli więc chcemy dla naszych dzieci tego, co najlepsze, zacznijmy od zdrowego śniadania.
|
|
Red. eom
Artykuł udostępniony Redakcji przez Biuro prasowe Mixit.pl - lipiec 2015
|