Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Anzelma, Feliksa Środa 21. Kwietnia 2021r
linki sponsorowane, reklamy
Diety w chorobach przewodu pokarmowego
Żywienie lecznicze (dietetyczne) w przebiegu chorób przewodu pokarmowego ma znaczenie zasadnicze, gdyż powstrzymuje ich rozwój, zapobiega niespodziewanym komplikacjom, pozwala je przetrwać, ułatwia powrót do zdrowia, a niekiedy nawet ratuje życie.

Dieta powinna być urozmaicona i smaczna
Żywienie dietetyczne nie powinno nigdy wykluczać „smacznego jedzenia”, a przeciwnie – co organizmowi służy i leczy go, powinno też dobrze smakować. Dlatego w leczeniu dietetycznym wymaga się inteligencji i wiedzy. Inteligentna osoba, pełniąca rolę kucharki w rodzinie, to anioł i lekarz domowy. Szczęśliwi są ci chorzy, którzy są odżywiani przez takie osoby. Inteligentna osoba wie, że większość diet stwarza pewną monotonię w pożywieniu. I tak, przy diecie składającej się np. z samych kasz – urozmaica się ją w ten sposób , że raz choremu podaje kaszę mannę, innym razem ryż lub płatki owsiane. W ten sposób unika się częstego podawania tego samego produktu.

Sposoby na lekkostrawność diety
Wiadomo również, że u chorego z osłabioną funkcją przewodu pokarmowego występuje upośledzenie trawienia i łaknienia. W takich przypadkach, jak zresztą zawsze, estetyczne podawanie posiłku zwiększa wartości smakowe i wpływa kojąco na wrażliwy system nerwowy chorego człowieka. W żywieniu leczniczym obowiązuje również duża staranność w układaniu jadłospisu i sporządzaniu potraw oraz dobór takich artykułów spożywczych, które ulegają łatwemu trawieniu. Stosowanie w przygotowaniu potraw takich technik kulinarnych, które nie powodowałyby zaburzeń w trawieniu oraz racjonalne urozmaicenie posiłków, zawierających białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne – naturalnie w granicach dozwolonych przez dietę – zapewnia szybki powrót do zdrowia.

Kiedy i przy jakich schorzeniach pokarmowych stosuje się dietę?
W okresach wiosennych i jesiennych zjawiają się zaostrzenia różnych schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich na pierwszy plan wysuwa się choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Ponadto możemy mieć do czynienia z przewlekłym i zaostrzającym się zapaleniem żołądka, dwunastnicy, jelit, trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby lub wyrostka robaczkowego. Dolegliwości te mogą występować w każdej porze roku i są najczęściej wynikiem niewłaściwego odżywiania.

Jak rozpoznajemy dolegliwości pokarmowe?
Choroby te są przyczyną wielu objawów ze strony przewodu pokarmowego, jak: bóle, mdłości, wymioty, biegunki, wzdęcia brzucha, odbijanie puste lub kwaśne, zgaga, uczucie bulgotania, przelewania lub „kruczenia” w jamie brzusznej, uczucie niesmaku lub suchości w jamie ustnej z widocznym nalotem na języku, uczucie ściskania lub rozpierania w jamie brzusznej oraz zaparcia.

Uwaga! Niektóre z w/w schorzeń wymagają hospitalizacji
Np. ostre zapalenie wyrostka robaczkowego, pęcherzyka żółciowego, trzustki lub krwawienia z przewodu pokarmowego w postaci czarnych stolców w przebiegu krwawiącego wrzodu żołądka – wymagają leczenia szpitalnego, czyli szybkiej hospitalizacji. Przebicie wrzodu żołądka lub dwunastnicy wymaga natychmiastowej operacji, a każda godzina zwłoki zagraża życiu chorego! Przy wczesnym wykonaniu operacji śmiertelność wynosi ok. 8%, a po upływie doby ponad 50%.

Zasady racjonalnego odżywianie w profilaktyce i terapii chorób przewodu pokarmowego,
• nigdy nie najadać się do syta – jeść często i w małych ilościach;
• dokładnie gryźć i żuć pokarmy. W tym celu potrzebne jest pełne uzębienie – chore zęby powinny być wyleczone lub usunięte, braki uzupełnione;
• zachować spokój przed, w czasie i po jedzeniu;
• unikać wszelkich tłuszczów zwierzęcych, przetworów wielomięsnych (pasztetów, wędlin, kiełbas), tłusto-krwistych oraz mięs: wieprzowego, króliczego, zajęczego, końskiego i z nutrii;
• spożywać tylko mięso (w ograniczonym stopniu) wołowe, cielęce, baranie, kozie, drób, ryby oraz jaja. Szkodliwa jest wszelka fauna morska lub wodna pozbawiona łusek i płetw, a zwłaszcza tzw. owoce morza (frutti di mare) jak: kalmary, homary, krewetki, raki, kryle, ostrygi, małże, ślimaki itp., ponieważ mięso ich zawiera w dużej ilości związki rakotwórczego arsenu;
• unikać potraw pieczonych i smażonych, zwłaszcza na tłuszczach zwierzęcych lub zjełczałym maśle (tylko świeże masło jest zdrowe). Smażenie wszelkich potraw jest dozwolone tylko na tłuszczach roślinnych z dodatkiem wody. Tłuszcze zjełczałe są szkodliwe. Również pleśnie (z wyjątkiem pewnych gatunków sera) i azotyny zawarte w wodzie są niebezpieczne dla zdrowia. Azotyny pod wpływem działania kwasów żołądkowych przekształcają się w rakotwórcze nitrozaminy. Dlatego należy pić tylko wodę badaną (zdatną do picia);
• ograniczyć mięso, cukier i jego przetwory, sól oraz kwasy nie naturalne i wszelkie artykuły żywnościowe zawierające sztuczne lub ostre środki chemiczne.

Powyższe zasady można skrótowo ująć w następujący sposób :
Jemy mało mięsa, tłuszczu, cukru, kwasów i soli – więcej takich pokarmów jak: mleko (sporadycznie), kasze, kleiki, płatki, mało słodkie kisiele, budynie i galaretki, czerstwe orkiszowe pieczywo ciemne z chlebem Grahama na czele, owoce i jarzyny, z ograniczeniem fasoli, grochu, cebuli i kapusty. Mięso i ryby mielone, gotowane na parze lub w wywarze jarzynowym w formie pulpetów są najlżej strawne. Podobnie puree z takich jarzyn, jak: marchew, szpinak, bulwy, salsefia, ziemniaki, młody zielony groszek oraz zupy mleczne lub na wywarach z jarzyn, a także jaja gotowane na miękko – można podawać w okresie zaostrzeń wielu schorzeń.

Układ posiłków
Posiłki należy spożywać częściej i w mniejszej ilości, np. 5–6 razy dziennie, regularnie lub wtedy, kiedy zjawia się łaknienie. Nie należy w jednym posiłku łączyć białka z tłuszczem (np. spożywać chleba z masłem i mięsem) oraz mięsa lub potraw wielomięsnych z mlekiem i jego przetworami (np. zupa pomidorowa na wywarze z rosołu i zaprawiana śmietaną). Zimne lub bardzo gorące napoje i posiłki są szkodliwe dla wrażliwej i zmienionej patologicznie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nie należy popijać wodą w czasie jedzenia, natomiast między posiłkami polecana jest woda mineralna „Wielka Pieniawa”, a na czczo lub przed spaniem – wywar z rumianku, mięty i dziurawca.

Zakazane są alkohol używki i nikotyna
Nie wolno pić żadnych napojów alkoholowych i ograniczyć używki (kawę, mocną herbatę). Nie wolno również palić tytoniu. Palenie w czasie picia płynów jest szczególnie niebezpieczne w tego rodzaju schorzeniach, ponieważ trujące związki dymu tytoniowego dostają się szybko wraz z płynem do przewodu pokarmowego.

Pamiętajmy, że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć
Choroba przewodu pokarmowego zwykle przypomina czubek góry lodowej, która kryje przed nami wiele zagrożeń dla zdrowia lub życia. Dlatego konieczne jest zawsze prowadzenie regularnego trybu życia, pozbycie się szkodliwych nawyków (nie tylko dotyczących odżywiania), unikanie pośpiechu, zdenerwowań, stresów i lęków oraz dbanie o dobry sen, wypoczynek i ruch na świeżym powietrzu.

BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIA LECZY (THE BIBLE CURE), Reginald Cherry, USA, Wydawnictwo M., Kraków 2006.
  2. UZDROWIENIA LURDZKIE (w świetle dokumentow lekarskich), ks. Jozef Balleney, Guerisons de Lourdes, Wydawnictwo Ojcow Franciszkanów, Niepokalanów 1982.
  3. MYŚLĘ WIĘC JESTEM, Wydawnictwo „Antyk”, 1993.
  4. LECZENIE GŁODEM (Komu Wolno Pościć), Gerhard Leibóld, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa (Heilfasten • Entschlaeken • Regenierem • Abnehmen).
  5. WEGETARIANIZM, Kinga Wiśniewska-Roszkowska, Wiedza Powszechna, Warszawa 1987.
  6. MILK – a silent Killer, dr Naud Kishore Sharma, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa 1996.
Janusz Mieczysław Śliwa
lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy
linki sponsorowane, reklamy
zmarszczki u kobiet - KOLAGEN_cito ranking kolagen - KOLAGEN_cito dla kobiet dbających o urodę - KOLAGEN_cito najlepszy kolagen - KOLAGEN_cito pchnięcie kulą - KOLAGEN_cito gimnastyka - KOLAGEN_cito młody wygląd - KOLAGEN_cito biodra - KOLAGEN_cito co na grypę szałwia - Cukierki_Szalwiowe lekarz radzi na gardło szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości z apteki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe produkty na odporność - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe cukierki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości - szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki szałwiowe szałwia - Cukierki_Szalwiowe jedzenie lodów szałwia - Cukierki_Szalwiowe dla całej rodziny - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła w cukierkach - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe cukierki ziołowe - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe wspomaganie - aronia - Cukierki_Aroniowe zielarnia - aronia - Cukierki_Aroniowe co dobrego - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zioła - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe w aptekach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zielarnia - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w aptekach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości z apteki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na wzmocnienie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w aptekach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa aloes trawa cytrynowa - cukierki - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa nowości z apteki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na wzmocnienie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa co dobrego - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w zielarniach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w aptekach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa apteka - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez nowości - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe wspomaganie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla sedniorów - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki czarny bez - cukierki - Cukierki_Czarny_Bez nowości z zielarni - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe w aptekach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla całej rodziny - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe co dobrego - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe produkty na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe produkty na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe przeciw stresowi - melisa - Cukierki_Melisowe na odporność - melisa - Cukierki_Melisowe co dobrego - melisa - Cukierki_Melisowe apteka - melisa - Cukierki_Melisowe co dobrego - melisa - Cukierki_Melisowe dla całej rodziny - melisa - Cukierki_Melisowe na wzmocnienie - melisa - Cukierki_Melisowe co dobrego - melisa - Cukierki_Melisowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe dla całej rodziny - waleriana - Cukierki_Walerianowe cukierki ziołowe - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe ziołowe specjały - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe zielarnia - waleriana - Cukierki_Walerianowe zielarnia - waleriana - Cukierki_Walerianowe co dobrego - waleriana - Cukierki_Walerianowe bieganie - Dezodorant_SuperDeo rzut młotem - Dezodorant_SuperDeo koszykówka uliczna - Dezodorant_SuperDeo hokej na lodzie - Dezodorant_SuperDeo snooker - Dezodorant_SuperDeo hokej na lodzie - Dezodorant_SuperDeo górskie spływy kajakowe - Dezodorant_SuperDeo maraton - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.