 |
Cholesterol – wróg i przyjaciel
|
 | |
Od wielu lat straszy się nas cholesterolem. Obwinia się go o powodowanie wszelkiego zła w zdrowiu ludzi: sklerozy, czyli miażdżycy oraz nadciśnienia, a w konsekwencji zawału i udaru mózgu. Pogląd ten jest prawdziwy, ale osoby, które mają dużo cholesterolu lub wysokie ciśnienie nie powinny popadać w panikę i przyjrzeć się dokładnie swemu przeciwnikowi.
|
Cholesterol występuje we wszystkich komórkach organizmu i ma duże znaczenie
w pośredniej przemianie materii.
|
Nie jest jednak cholesterol naszym wrogiem! Jest związkiem organicznym
należącym do steroidów. Znajduje się w produktach spożywczych pochodzenia
zwierzęcego. Naturalnie, wchodzi w skład tłuszczów nasyconych (zwierzęcych, szkodliwych dla zdrowia), ale pod względem chemicznym nie ma z nimi nic wspólnego. Sam nie jest tak groźny jak jego formy utlenione, powstające w przebiegu nieprawidłowego i długotrwałego przechowywania żywności (sera żółtego, mleka w proszku). Około 30 proc. cholesterolu pochodzi z żywności, a pozostała znacząca część z wewnętrznej syntezy organizmu. Tak więc nadmierne spożywanie cholesterolu z pokarmem jest szkodliwe, ale groźniejsze może być jego wewnętrzne wytwarzanie (jego formy utlenione).
|
Aby tłuszcze zwierzęce i cholesterol mogły być zamienione w energię (spalone),
|
są potrzebne kwasy tłuszczowe nienasycone, które znajdują się w olejach: słonecznikowym, arachidowym, sojowym, kukurydzianym, kokosowym lub z wiesiołka (efamol). Do pełnej normalizacji metabolizmu cholesterolu konieczne są również witaminy: A, B comp., C, D, E oraz magnez (pierwiastek życia), jod, lecytyna.
|
Niebezpieczny dla zdrowia poziom cholesterolu
|
Przy wartościach ogólnego cholesterolu wzwyż, od 200 mg/dl, które określa się jako „niebezpieczną strefę”, konieczna jest analiza lipoproteinowa określająca proporcje lipoprotein LDL „szkodliwych” dla krwiobiegu i HDL „dobroczynnych”. Wartości prawidłowe HDL wahają się od 35 do 80 mg/dl. Wartości pożądane dla LDL nie powinny przekraczać 135 mg/dl.
Rys 1
Zdrowa i zablokowana cholesterolem tętnica krwionośna
|
Symptomy wskazujące na nadmierny poziom cholesterolu we krwi:
|
a) kępki żółte w okolicy powiek,
b) kępki płaskie w fałdach dłoni, zgięciu łokciowym lub pod piersiami
c) oraz żółtaki ścięgniste – czyli twarde guzki w pochewkach ścięgien – na dłoniach, przedramionach lub kostkach stóp.
Te w/w twory skórne składają się z nagromadzonego tłuszczu i cholesterolu, a ich pojawienie się powinno skłonić do przeprowadzenia analizy lipoproteinowej (LDL i HDL).
|
U wielu osób występują trudności ze zmniejszaniem nadmiaru cholesterolu we krwi
|
Często przyczyną tych trudności są predyspozycje genetyczne. W każdym przypadku nadmiaru cholesterolu (med. term. hipercholesterolemia) należy dążyć do obniżenia poziomu „szkodliwej” frakcji LDL lub podwyższenia „dobrej” – HDL. Można to osiągnąć przez odpowiedni tryb życia: dużo ruchu na świeżym powietrzu, dostateczna ilość snu i odpoczynku po pracy, unikanie nałogów i lekomanii, nadmiernych stresów i wysiłków fizycznych, oraz racjonalny sposób odżywiania, tj. stosowanie się do zakazów, ograniczeń i wskazań.
|
Zakazy dotyczą spożywania:
|
• tłuszczów zwierzęcych (tkanki tłuszczowej)
• przetworów z krwi zwierzęcej
• mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, z nutrii
• „owoców morza” – kalmarów, homarów, krewetek, ostryg, raków
• ryb pozbawionych łusek i płetw (np. węgorze i sumy)
• wszelkich tłuszczów zjełczałych i przypalonych.
|
Naturalnie nie wolno się objadać!
|
Ograniczenia dotyczą mięsa, żółtek jaj, cukru, soli i kwasów nienaturalnych.
Również niebezpieczne i wymagające odpowiedniej oceny jest znaczne obniżenie
poziomu cholesterolu (hipocholesterolemia). Występuje ono w przebiegu chorób nowotworowych, infekcyjnych i ciężkiej niedokrwistości.
|
BIBLIOGRAFIA
|
- BIBLIA LECZY (THE BIBLE CURE), Reginald Cherry, USA, Wydawnictwo M.,
Kraków 2006.
- UZDROWIENIA LURDZKIE (w świetle dokumentow lekarskich), ks. Jozef Balleney,
Guerisons de Lourdes, Wydawnictwo Ojcow Franciszkanów, Niepokalanów
1982.
- MYŚLĘ WIĘC JESTEM, Wydawnictwo „Antyk”, 1993.
- LECZENIE GŁODEM (Komu Wolno Pościć), Gerhard Leibóld, Ofi cyna Wydawnicza
„SPAR”, Warszawa (Heilfasten • Entschlaeken • Regenierem • Abnehmen).
- WEGETARIANIZM, Kinga Wiśniewska-Roszkowska, Wiedza Powszechna, Warszawa
1987.
- MILK – a silent Killer, dr Naud Kishore Sharma, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”,
Warszawa 1996.
|
Janusz Mieczysław Śliwa
lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy
|
|
|