Odczulanie dietą - Alergia
Każdy kęs wkładany do ust jest kontrolowany przez układ odpornościowy. Produkty żywnościowe składają się bowiem z milionów prostych składników: białek, cukrów, tłuszczów, enzymów, witamin, mikroelementów, chemicznych dodatków, substancji buforowych itp. Muszą być one przebadane i ocenione pod kątem przydatności dla naszego zdrowia. Uznanie jakiejś substancji za obcą lub toksyczną oznacza dla organizmu wyczerpującą walkę z intruzem, by go zneutralizować i usunąć.Każdy kęs wkładany do ust jest kontrolowany przez układ odpornościowy. Produkty żywnościowe składają się bowiem z milionów prostych składników: białek, cukrów, tłuszczów, enzymów, witamin, mikroelementów, chemicznych dodatków, substancji buforowych itp. Muszą być one przebadane i ocenione pod kątem przydatności dla naszego zdrowia. Uznanie jakiejś substancji za obcą lub toksyczną oznacza dla organizmu wyczerpującą walkę z intruzem, by go zneutralizować i usunąć.