 |
Odczulanie dietą - Alergia
|
 | |
Każdy kęs wkładany do ust jest kontrolowany przez układ odpornościowy. Produkty żywnościowe składają się bowiem z milionów prostych składników: białek, cukrów, tłuszczów, enzymów, witamin, mikroelementów, chemicznych dodatków, substancji buforowych itp. Muszą być one przebadane i ocenione pod kątem przydatności dla naszego zdrowia. Uznanie jakiejś substancji za obcą lub toksyczną oznacza dla organizmu wyczerpującą walkę z intruzem, by go zneutralizować i usunąć.
|
Co jest przyczyną rosnącej lawinowo alergii na pyłki i alergii pokarmowej ?
|
Najnowsze badania dowodzą, że przyczyną jest rosnące zatrucie gleby i powietrza, wysoki stopień technologicznego przetworzenia pokarmów, nadmiar chemicznych dodatków do żywności. Na przykład w mielonym mięsie hamburgera może się znaleźć kilka lub kilkanaście środków konserwujących, środki zagęszczające, fosforany, aromaty, mięso wieprzowe i wołowe, wiele przypraw, jaja, soja. Bułka hamburgera zawiera: drożdże, sól, pszenicę, żyto, niekiedy środki spulchniające; keczup, w którym jest: ocet, pomidory, cukier, sproszkowana skrobia, sproszkowana cebula i inne warzywa. Trudno się więc dziwić, że przeciążony układ odpornościowy przestaje odróżniać substancje szkodliwe od odżywczych i reaguje błędnie, powodując reakcję alergiczną.
|
Czy przyczyna nie tkwi też w organizmie chorego na alergię? Przecież jemy, pijemy prawie to samo, oddychamy tym samym skażonym powietrzem...
|
Oczywiście nie jest to jedyna przyczyna alergii. Za wykrycie szkodliwych substancji pokarmowych, toksyn i chorobotwórczych drobnoustrojów odpowiadają specjalne przeciwciała, oznaczone symbolami: IgA, IgG, IgM, IgD i IgE. Każde z nich ma inne zadania obronne. Nas interesuje przeciwciało IgE, które nieoczekiwanie zaczyna zwalczać pyłki roślin lub alergeny pokarmowe kosztem naszego zdrowia. U ludzi podatnych na alergię jest go co najmniej dziesięciokrotnie więcej niż u reszty.
|
Dlaczego uczulamy się na pyłki roślin, czy np. czekoladę, mleko?
|
Naukowcy do dzisiaj spierają się o przyczynę obfitego wytwarzania u niektórych osób przeciwciała IgE, odpowiedzialnego za dotkliwe objawy alergii. Winą za jego nadaktywność obarcza się: dziedziczenie genetyczne, płeć (chłopcy mają go więcej), zanieczyszczenie środowiska itp. Ponieważ od wieków to przeciwciało służyło walce z robaczycami, można przypuszczać, że gdy ludzkość dzięki higienie poradziła sobie z wszechobecnością pasożytów, przeciwciało przystosowało się do zwalczania niewinnych pyłków roślin, odchodów roztoczy, sierści zwierząt i alergenów pokarmowych.
|
Jak rozpoczyna się alergia ?
|
Układ immunologiczny zapamiętuje trwale kod chemiczny alergenów i uruchamia ostry dyżur przeciwciał wyposażonych w identyfikatory tego kodu. Każdorazowe pojawienie się pyłku rośliny, czy pokarmu na jaki jest się uczulonym wywołuje mobilizację obrony immunologicznej do wyczerpującej walki z pozornym wrogiem.
|
Jak rozwija się choroba ?
|
Naukowcy zauważyli postępujące “wspomaganie się” alergii wziewnej, tj. kataru siennego i alergii pokarmowych. Przeciążenie układu odpornościowego pokarmami najczęściej odpowiedzialnymi za alergię zwiększa ryzyko pojawienia się kataru siennego. Niekiedy może też powodować identyczne objawy, w postaci salw kichnięć i wodnistej wydzieliny z nosa, imitując bądź wzmacniając alergię na pyłki roślin i inne wziewne alergeny. Stąd medycyna przywiązuje coraz większą wagę do profilaktyki przeciwalergicznej przy pomocy odpowiedniej diety.
|
Jak zacząć odczulanie dietą ?
|
Odczulanie dietą dobrze jest zacząć od 1-2-dniowej oczyszczającej głodówki (dla pracujących najwygodniejsza jest sobota lub niedziela). Zamiast pokarmów stałych - pijemy w tych dniach soki warzywne, napar z ziół, zieloną herbatę, wodę mineralną. Później przestawiamy dietę na niealergizujące i nie podrażniające pokarmy, głównie pochodzenia roślinnego.
|
Co usuwamy z diety ?
|
Produkty zwiększające wytwarzanie śluzu, takie jak: cukier, produkty mleczne, przetwory z pszenicy (zwłaszcza zawierające dużo glutenu, np. białe pieczywo, makaron). Produkty najczęściej odpowiedzialne za alergie pokarmowe: · mleko krowie, mięso, ser żółty, jaja (niemowlęta zagrożone alergią nie mogą dostawać mleka krowiego i jego przetworów co najmniej przez pół roku, a jaj, szczególnie białek, przez 2 lata); orzeszki ziemne; pomidory, winogrona, czekolada; · tłuszcze zwierzęce i krew (np. kaszanka), przetwory z mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, końskiego, z nutrii, · sztuczne barwniki, nienaturalne kwasy (octowy, cytrynowy), konserwanty dodawane do żywności; · wszelkie używki, takie jak: alkohol, czarna kawa, mocna herbata (czarna). Ograniczamy palenie papierosów (najlepiej rzucić palenie!).
|
Co powinniśmy jeść i pić ?
|
Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. · Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów. Soki zastępujemy surówkami: z sałaty (nie słodzić!), rzodkiewki (wraz z natką), natki pietruszki (zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu) itp. · Tłuszcze: oleje roślinne, szlachetne margaryny (bez tłuszczów trans), świeże masło. · Mięso - białe drobiowe, chuda wołowina, gotowane ryby. · Węglowodany: pieczywo bez mleka, ryż, owies (płatki, otręby owsiane), ziemniaki (w niedużych ilościach) i inne artykuły zamieszczane w tabelach diet dla alergików.
Istotą tej diety jest przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, by spożywać więcej produktów zawierających wapń, potas, sód i magnez, a mniej obfitujących w fosfor, chlor i siarkę. Ważnym czynnikiem leczniczym jest nieprzejadanie się.
|
Jakie zioła pomogą łagodzeniu alergii ?
|
W zaostrzeniu choroby w okresie kwitnienia traw powinno się zastosować dietę jarską, łącznie z półgłodówkami jeden raz w tygodniu, często pić wywar z mięty, dziurawca i szałwii lub mieszanki ziół, według recepty ks. A. C. Klimuszki: fiołka trójbarwnego, świetlika, dziurawca, skrzypu, kolendry, tasznika, pokrzywy, bylicy, kruszyny, bukwicy, perzu. Wszystkie zioła w jednakowej ilości zmieszać i pić odwar 3 razy dziennie szklankę przed posiłkiem. Po tygodniu lub lepiej dwóch możemy zmienić zestaw ziół na nieco inny, proponowany przez ojców Bonifratrów: liść babki, ziele przetacznika, leśnego skrzypu, rdestu ptasiego, poziewnika, perzu, tataraku, liść podbiału, kłącze pięciornika, liść brzozy, korzeń mniszka.
|
Leczenie homeopatyczne
|
(przed pyleniem alergenu lub w trakcie jego emisji) · Homeopatyczne zawiesiny pyłków - (najlepiej dwa, trzy miesiące przed pyleniem alergenu, na jaki jesteśmy uczuleni). · Homeopatia: Apis Mellifica 5CH (3 razy dziennie po 1 pigułce) lub Natrium arsenicosum D6 (3 razy dziennie po 5 kropli na wodę). · Duże dawki witaminy C (do 2 gramów) lub w postaci naturalnej, tj. natki pietruszki, sałaty zielonej itp. · Witamina B5 - 2-3 razy dziennie (500 mg), co może wzmocnić układ opornościowy i przynieść złagodzenie objawów alergii.
|
Samoobrona
|
W czasie pylenia alergenu starać się przebywać w pomieszczeniach zamkniętych lub wyposażonych w urządzenia filtrujące bądź strącające pyłki i zarodniki pleśni.
Po dłuższym pobycie na dworze umyć twarz i włosy, odzież oczyścić z pyłków odkurzaczem.
Używać poduszki, koców i dywanów z włókna syntetycznego, materace pokrywać tworzywem sztucznym, nie używać detergentów.
Zamykać okna w domu w godzinach wczesnoporannych, kiedy opad pyłków jest największy.
Unikać długich spacerów oraz przebywania na łąkach, jazdy samochodem lub pociągiem z otwartymi oknami w okresie wiosenno-letnim.
Wakacje i urlopy spędzać nad morzem lub w wysokich górach, gdzie stężenie pyłków jest mniejsze.
W mieszkaniu unikać kwitnących roślin, nie kontaktować się z sierścią zwierzęcą.
Unikać robót ręcznych związanych z wydzielaniem się kurzu, eliminować pleśń. Codziennie słuchać komunikatów o stężeniu pyłków roślin na danym terenie kraju. Głównymi czynnikami wywołującymi katar sienny są określone alergeny: pyłki kwiatowe traw, drzew owocowych, zbóż i chwastów. Ich aktywność może prowokować i wzmagać wiele czynników niealergicznych, m.in. stres, prowokująca alergię dieta, wrażliwość na zmiany pogody (wiatry) i promieniowanie nadfioletowe u osób z zachwianym systemem nerwowym. Spośród innych czynników uczulających należy wymienić: pleśnie, grzyby, kurz (roztocza), włosy, sierść zwierząt, bakterie i pasożyty, kosmetyki, pewne leki oraz nieodpowiedni sposób odżywiania się i ubierania.
|
Z najnowszych badań wynika, ze dorastanie dzieci w zbyt sterylnych warunkach powoduje unieodpornienie organizmu na alergeny. Organizm nie ma szansy rozpoznania go i zakodowania sobie metody pokonania (tzn. lekceważenia) intruza. Opracowywane są szczepionki na alergie dla dzieci, których składnikami są czynniki uczulające. Dorosłym pozostaje np. dieta ...
|
lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ
|
|