 |
Kefir zapobiega siwiźnie!
|
 | |
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie. Pierwowzór obecnego kefiru był silnie kwaśny, z wyraźnym posmakiem drożdżowym, silnie nasycony dwutlenkiem węgla co nadawało mu musujący, orzeźwiający charakter. Zawierał też niewielką ilość alkoholu. Czy ten współczesny kefir, z którym spotykamy dzisiaj ma coś wspólnego ze swym kaukaskim przysmakiem długowiecznych górali? Czy wpływa korzystnie na zdrowie i długowieczność ?
|
Jak wynaleziono kefir?
|
Kaukascy górale, a właściwie ich żony stworzyły napój matuzalemów przypadkowo. Po odczerpaniu części mleka skrzepniętego na „zsiadłe’ i uzupełnieniu glinianych naczyń do pełna okazywało się, że na ich ścianach tworzyły się podobne do kawałków kalafiora grzybki kefirowe. Zauważono przy tym, że zsiadłe mleko z tych dzbanków ma aromatyczny przypominający grzyby zapach i smak. Ponieważ było bardziej smaczne od zwykłego zsiadłego mleka kefirowe grzybki zaczęto hodować i przeszczepiać z jednego naczynia pełnego mleka do drugiego.
|
Co robią w mleku grzybki kefirowe?
|
Hodowla grzybków kefirowych upowszechniła się w ciągu XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami służy dzisiaj do wytwarzania smakowitych kefirów. Okazało się, że kaukascy górale wyhodowali niepowtarzalny twór przyrodniczy. Naukowcy nazywają go - zlepieńcem, lub zoogleą - czyli mini-ekosystemem żyjących w symbiozie bakterii i drożdży. Te pierwsze wytwarzają smakowity kwas mlekowy a te drugie - dwutlenek węgla nadający kefirowi orzeźwiający, lekko musujący posmak.
|
Wspomagają trawienie w żołądku.
|
Naukowcy dokładnie przyjrzeli się napojowi matuzalemów i odkryli niezwykłe dietetyczne walory tego napoju. Na początek korzystna wiadomość dla ludzi starszych cierpiących często na nietolerancję laktozy, czyli praktycznie na niezdolność do trawienia mleka. Niedostatek ludzkiego enzymu trawiennego - laktazy - grzybki kefirowe rekompensują własnymi enzymami rozkładającymi ten trudnostrawny dla ludzi starszych cukier mleczny na lekkostrawne cukry proste.
|
Rozkładają niestrawny dla staruszków cukier mleczny - laktozę.
|
Najbardziej bowiem unikalnym procesem zachodzącym w procesie wytwarzania kefiru jest współdziałanie drożdży i bakterii. Najpierw bakterie rozkładają trudnostrawny cukier mleczny laktozę - na lekkostrawne cukry proste (i kwas mlekowy). To ważne, bowiem wraz z wiekiem tracimy zdolność wytwarzania swego enzymu - laktazy - który trawi cukier mleczny. Wskutek niedostatku laktazy cierpimy na biegunki i inne sensacje żołądkowe, które pozbawiają nas cennego białka, wapnia i witamin z mleka.
|
Walczą z osteoporozą i bakteriami.
|
Co więcej kefir posiada również „jogurtowe” bakterie, które rozkładają część cukru mlecznego na kwas mlekowy. To nadaje kefirowi nie tylko delikatny kwaskowy posmak, znany z jogurtu, lecz również sporą porcję kwasu mlekowego, który ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne.
|
Trawią białko...
|
Lekkostrawne cukry stwarzają komfortowe warunki rozwoju drożdżom, które odwdzięczają się swym partnerom - bakteriom w nadtrawiając cenne dla nich i dla człowieka białka mleka...
|
Zapewniają lekkostawne białko i wapń z mleka.
|
Jaką korzyścią jest dla ludzi starszych o obniżonej zdolności trawienia słodkiego mleka nadtrawienie mlecznego białka?. Rozdrobnione przez enzymy drożdży białko jest lżej strawne i łatwiej wchłaniane w jelitach. Łatwiej też wchłaniany jest z niego wapń - budulec kości i zębów.
|
Wytwarzają witaminy.
|
Wytwarzają witaminy Lekkostrawny cukier i komfortowe warunki rozwoju dla drożdży owocują wytwarzaniem cennych dla zdrowia witamin z grupy B np.kwas foliowy, tj witaminę Bc. Cennym podarunkiem grzybków kefirowych jest kwas foliowy, tj witamina Bc -niezbędna jest w procesie tworzenia czerwonych krwinek, trawieniu białek pokarmowych i cukrów. Zwiększa też apetyt i witalność ludzi starszych.
|
Bc. - jest niezbędna w ciąży.
|
Dla pań cenne jest to, że kwas foliowy korzystnie wpływa na wygląd skóry i korzystny dla zdrowia dziecka przebieg...ciąży.
|
Kefir wzmacnia włosy i opóźnia siwiznę.
|
Miłą niespodzianką dla pań jest to, że witamina Bc - zapobiega łupieżowi, wzmacnia włosy i może opóźniać wystąpienie ... siwizny. Słowem podnieść kondycję i radość życia w III wieku. Jak widać kefir jest idealnym napojem dla seniorów i obok jogurtu powinien być podstawowym składnikiem codziennej diety.
|
.
|
mgr chemii spożywczej Maciej Michalski
|