Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Gerwazego, Protazego Środa 19. Czerwca 2019r
linki sponsorowane, reklamy
Najczęściej zadawane pytania
Do lekarza
A B C D E F G h I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Proszę wpisać w okienku szukane słowo lub jego fragment
linki sponsorowane, reklamy
Glikemia
powazniejsze choroby przebyte w przeszlosci: stany spadków glikemii spowodowane brakiem posiłków

dotychczasowe leczenie, lista zazywanych lekow: Zwróciłam się do lekarza z zestawieniem wyników z 2003 i 2009 roku. Lekarz określił wyniki jako prawidłowe i stwierdził brak podstaw do konsultacji diabetologicznej.

Opis dolegliwosci, objawow itp.: Moim problemem jest utrzymujący się niski poziom cukru we krwi. Pierwszy raz zaobserwowałam to prawie 6 lat temu kiedy po wyjściu ze szpitala (byłam na obserwacji z powodu omdleń - skutek spadków glikemii z powodu braku porannych posiłków) przez kilka dni robiłam badania glukometrem. Wyniki były na granicy normy bądź niższe (nawet po posiłkach). Jednak z czasem gdy omdlenia ustały nie wracałam do tego, nie zostały również zalecone konsultacje w tym kierunku. Od jakiegoś czasu dolegliwości powróciły, na początku tylko gorsze samopoczucie, osłabienie a potem omdlenie z utratą świadomości podczas treningu (efekt - uszkodzenie nadgarstka, gips na 7 dni). Ponownie przeprowadziłam badania glukometrem, wyniki bardzo mnie zaniepokoiły. W godzinach przedpołudniowych, po posiłku poziom cukru spadał do 60 (norma wg glukometru od 120), później utrzymywał się w granicach 80-110. W tym czasie nie odczuwałam dolegliwości. Kilka dni temu zrobiłam badanie obciążenia glukozą 75g aby wyniki były porównywalne z tymi, które miałam robione w szpitalu w 2003 roku. Wtedy zarówno na czczo jak i po 2h wynik był 92mg%. Aktualne wyniki to: na czczo - 88,00mg/dl, po 1h - 61,00mg/dl, po 2h - 62,00mg/dl. Niepokoi mnie fakt, że mam wyższy poziom cukru na czczo niż po obciążeniu glukozą. Jestem osobą bardzo aktywną, wiele godzin spędzam na treningach, spożywam nieregularne posiłki, jednak przed ćwiczeniami dostarczam organizmowi dużo energii. Chciałabym wiedzieć jak uchronić się przed kolejnymi spadkami glikemii, które mogą zagrażać mojemu zdrowiu.


Dolegliwości które Pani opisuje mogą odpowiadać tzw. hipoglikemii reaktywnej – często spotykanej u szczupłych, młodych osób które spożywają dużą ilość węglowodanów prostych (często w celach „ratunkowych” – co nasila błędne koło). Istotą problemu jest nadmierna stymulacja wydzielania insuliny przez pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, szybkie wchłonięcie dostarczonego (lekkostrawnego) posiłku a następnie obniżenie się stężenia cukru we krwi wskutek braku dostatecznych, łatwych do mobilizacji rezerw energetycznych. Towarzyszy temu duże pobudzenie układu adrenergicznego („adrenalina”) co może objawiać się złym samopoczuciem, drętwieniem, szybkim biciem serca, pobudzeniem itp. Dość skutecznym postępowaniem jest unikanie cukru, słodyczy, ciasteczek i innych produktów z cukru i białej, oczyszczonej mąki, zwłaszcza produkowanych „fabrycznie” czyli wszystkiego co jest „lekkostrawne” i szybkowchłanialne. Proszę zainteresować się (internet) pojęciami: indeks glikemiczny i np. dieta śródziemnomorska.
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij