Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Zofii, Jana Sobota 15. Maja 2021r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Zakażenie pokarmowe bakterią Campylobacter
Bakteria upodobała sobie tuszki drobiu, mleko, wody gruntowe. Wywołuje ostre zapalenie żołądka i jelit. Objawy zakażenia Campylobacter jejuni u dzieci imitują zapalenie wyrostka robaczkowego.

Groźna rywalka Salmonelli
Kampylobakterioza to mało znane, ale coraz częstsze zakażenie przewodu pokarmowego, którego przyczyną są bakterie rodzaju Campylobacter. Zakażają głównie bakterie gatunku Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. W ostatnich latach nastąpił znaczny wzrost liczby zakażeń pokarmowych tymi bakteriami, ale wynika to nie z ich nieobecności w jelitach, ale z coraz lepszej diagnostyki. W Niemczech czy Czechach to zarejestrowane zakażenia liczy się w dziesiątkach tysięcy. Szacuje się, że stanowią one najczęstszą przyczynę biegunek w Stanach Zjednoczonych, w Europie natomiast wywołują około 1% biegunek. Liczba zarejestrowanych na całym świecie biegunek wywołanych tą infekcją zbliża się powoli do pół miliarda rocznie. W statystykach epidemiologicznych schorzeń układu pokarmowego (zwłaszcza krajów uprzemysłowionych) patogen ten wyprzedzać zaczął liczbę najczęstszych dotąd infekcji przypisywanych Salmonella i Shigella ( np. w USA 2-4 razy).

Jak się zakażamy?
Bakterie z rodzaju Campylobacter występują w przewodzie pokarmowym drobiu, bydła, świń, ale też psów i kotów (zwłaszcza młodych), dzikich ptaków i ssaków. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową - głównie przez spożycie niedogotowanego, niedopieczonego drobiu, niepasteryzowanego lub niewłaściwie pasteryzowanego mleka albo zanieczyszczonej wody. Równie niebezpieczne bywa pływanie w skażonych naturalnych zbiornikach wodnych i bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Campylobacter jejuni
Bakteria upodobała sobie tuszki drobiu, mleko, wody gruntowe. Szczyt zachorowań przypada na miesiące letnie. Wywołuje objawy ostrej biegunki, gdy w naszym przewodzie znajdzie się około 500 tych mikroorganizmów.

Objawy zakażenia Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni wywołuje ostre zapalenie żołądka i jelit, często o groźnym przebiegu, pozostawiające owrzodzenia. Objawy powodowane przez Campylobacter jejuni przypominają – szczególnie u dzieci – ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Okres upływający od momentu wniknięcia bakterii do przewodu pokarmowego do wystąpienia pierwszych objawów jest bardzo długi i wynosi często 2 do 4 dni. Do najczęściej obserwowanych objawów należą: gorączka, nudności, utrata łaknienia, złe samopoczucie, bóle brzucha (przerywane, o charakterze skurczowym), biegunka (zwykle około 10 luźnych stolców, w 50% przypadków krwawych), bóle mięśniowe, bóle głowy. Objawy takie trwają od 1 do 21 dni. Najczęściej jednak ustępują po upływie tygodnia.

Powikłania zakażenia bakterią Campylobacter jejuni
Sporadycznie, u osób z tzw. grup podwyższonego ryzyka – tj. u małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z nieprawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym (np. po przeszczepach narządów) - po infekcji Campylobacter dojść może do powikłań prowadzących nawet do śmierci (bakteriemia, przeniesienie zakażenia na inne narządy). Jak dotąd nie opracowano skutecznej szczepionki dla ludzi chroniącej przed kampylobakteriozą. Zaobserwowano również, że skutkiem zakażenia C. jejuni może być także rozwój poważnego zaburzenia neurologicznego tzw. syndromu Guillain-Barre (GBS).

Powszechność zakażenia Campylobacter
Bakteria występuje powszechnie w przewodzie pokarmowym kotów, psów, drobiu, bydła, świń, gryzoni, małp, dzikich ptaków i u niektórych ludzi. Najczęściej jest tzw. rezydentem, który nie wywołuje objaw chorobowych. Bakterie przechodzą z odchodów do otoczenia, znajdują się również w nie chlorowanej wodzie, np. w strumieniach czy stawach.

Jak dochodzi do zakażenia bakterią człowieka? Campylobacter wskutek powszechności występowania łatwo przenosi się ze zwierzęcia na człowieka drogą brudnych rąk – stąd często zakaża hodowców zwierząt i rolników. Bakteria jest też zazwyczaj wykrywany jest w mięsie świeżo ubitego bydła, owiec i świń, toteż ryzyko przenoszenia Campylobacter jejuni z mięsa zwierząt na ludzi występuje głównie u pracowników przetwórstwa rolno-spożywczego. U tych ostatnich, jak i u hodowców po pewnym czasie ekspozycji na działanie bakterii, wytwarza się naturalna odporność.

Jak dochodzi do zakażenia żywności?
Głównym źródłem zakażeń ludzi pałeczkami Campylobacter jest w krajach rozwiniętych nieodpowiednio przygotowane mięso drobiowe. Słowem najczęściej niedopieczone tuszki kurcząt oraz innego rodzaju grillowanych mięs. Wyrywkowe badania wykazują, że 20% do 100% surowych tuszek kurcząt w sprzedaży skażonych jest C. jejuni. Znaczące jest zagrożenie przenoszeniem bakterii z surowego mięsa na inne artykuły spożywcze w kuchni (skażenie krzyżowe). Również ok. 2-5% czerwonego mięsa w obrocie detalicznym może być skażone tą bakterią. Warto też wiedzieć, że bakterie Campylobacter jejuni mogą przetrwać kilka miesięcy w zamrożonym mięsie.

Jak eliminować bakterię z żywności?
Bakteria jest wrażliwa na temperaturę – nie rozwija się np. poniżej 25°C, jak też nie przeżyje w produktach spożywczych przyrządzanych w wysokiej temperaturze pieczenia czy gotowania. (Campylobacter i inne bakterie giną już podczas obróbki cieplnej w temperaturze 71°- 82°C.) Drobnoustrój jest wrażliwy na wysuszanie, wysoki poziom tlenu i niskie pH (kwaśność). Należałoby również wyeliminować skażenie krzyżowe w rzeźniach. Według raportu amerykańskich ośrodków kontroli i zapobiegania chorobom (CDC) najlepszym sposobem prewencji jest powszechna pasteryzacja mleka (np. przegotowanie i nie picie świeżego) oraz odpowiednie uzdatnianie wody pitnej. Ważne jest również higieniczne obchodzenie się z mięsem kurcząt w kuchni.

PS.
Zatrucia pokarmowe są to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Ich przebieg jest zwykle gwałtowny i objawia się bólami brzucha, nudnościami, biegunką, wysoką temperaturą.

Piśmiennictwo
  1. Biochemia Harpera , Wydawnictwa Lekarskie PZWL, 2004
  2. Podstawy mikrobiologii lekarskiej Mazia L. Zaremba, Jerzy Borowski, Wydawnictwa Lekarskie PZWL
  3. G. Virella – Mikrobiologia i choroby zakaźne. Wydanie I polskie pod redakcją Piotra B. Heczko. Wyd. Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2000
  4. Janusz Cianciara, Jacek Juszczyk (red.): Choroby zakaźne i pasożytnicze. Lublin: CZELEJ, 2007. ISBN 978-83-60608-34-0.
  5. Wikipedia
  6. Portal WOJEWÓDZKIEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W KRAKOWIE 31-202 Kraków, ul. Prądnicka 76 - http://www.wsse.krakow.pl


oprac. mgr Edward Ozga Michalski
linki sponsorowane, reklamy
piękne ciało - KOLAGEN_cito produkty dla sportowców - KOLAGEN_cito szybownictwo - KOLAGEN_cito redukcja zmarszczek - KOLAGEN_cito kajakarstwo - KOLAGEN_cito gęstsze włosy - KOLAGEN_cito kolagen do twarzy - KOLAGEN_cito kolagen dla seniorów - KOLAGEN_cito produkty na odporność - szałwia - Cukierki_Szalwiowe szałwia szałwia - Cukierki_Szalwiowe na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki verbena szałwia - Cukierki_Szalwiowe dla całej rodziny - szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze na grypę szałwia - Cukierki_Szalwiowe na grypę szałwia - Cukierki_Szalwiowe lekarz radzi na gardło szałwia - Cukierki_Szalwiowe produkty na odporność - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe specjały - aronia - Cukierki_Aroniowe właściwości aronii - Cukierki_Aroniowe co dobrego - aronia - Cukierki_Aroniowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe produkty z aronii - Cukierki_Aroniowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe dla sedniorów - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe przeciw stresowi - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe cukierki ziołowe - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zielarnia - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe dla sedniorów - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zielarnia - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe produkty - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe właściwości żeńszenia imbiru - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe przeciw stresowi - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe apteka - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w zielarniach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe zielarnia - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe co dobrego - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa nowości z zielarni - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa nowości z apteki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zielarnia - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa cukierki z ziołami - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w zielarniach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa cukierki z ziołami - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zielarnia - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła w cukierkach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez co dobrego - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez na wzmocnienie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla sedniorów - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez przeciw stresowi - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla sedniorów - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe co dobrego - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zioła w cukierkach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe w aptekach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe co dobrego - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe produkty z głogu - Cukierki_Glogowe przeciw stresowi - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe specjały - melisa - Cukierki_Melisowe dla całej rodziny - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe ziołowe produkty - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki melisowe - cukierki - Cukierki_Melisowe nowości z zielarni - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki z ziołami - melisa - Cukierki_Melisowe produkty z waleriany - Cukierki_Walerianowe cukierki walerianowe - cukierki - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe na wzmocnienie - waleriana - Cukierki_Walerianowe na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - waleriana - Cukierki_Walerianowe skok wzwyż - Dezodorant_SuperDeo bieganie - Dezodorant_SuperDeo jazda na rolkach - Dezodorant_SuperDeo wioślarstwo - Dezodorant_SuperDeo renomowany dezodorant - Dezodorant_SuperDeo podnoszenia ciężarów - Dezodorant_SuperDeo narty wodne - Dezodorant_SuperDeo skoki ze spadochronem - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.