Sposób działania
Witamina E (tokoferol) chroni organizm przed zbytnim nasileniem procesów utleniania. Przeciwdziała utlenianiu się nienasyconych tłuszczów (jełczeniu). Rozszerza naczynia krwionośne obniżając tym samym ciśnienie tętnicze krwi. Osłania krwinki czerwone przed rozpadem, stabilizuje błony komórkowe krwinek czerwonych i białych. Bierze udział w bardzo skomplikowanych procesach przemiany materii, które tylko częściowo są zbadane. Działa przeciwzakrzepowo. Dieta bogata w tłuszcze sprzyja przyswajaniu witaminy E. Niedobór witaminy E powoduje osłabienie mięśni, zaburza funkcję nerek i wątroby, wpływa na pogorszenie procesu przemiany materii. Preparat stosuje się przede wszystkim w niedoborze witaminy E. Niedobór tej witaminy może wynikać z jej niedostatecznego poboru z jelit lub z diety ubogiej w witaminę E. Witaminę E podaje się w chorobach skóry, włosów i paznokci, w trądziku pospolitym i różowatym, w zaburzeniach okresu przekwitania, w miażdżycy, w nadmiarze cholesterolu we krwi, w zaburzeniach krążenia - chorobie Raynauda (niedokrwienie kończyn).