Sposób działania
Owoc róży zawiera witaminy A, B1, B2, C, E i K, kwasy organiczne, związki garbnikowe oraz flawonoidy. Flawonoidy mają słabe działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie, działają również lekko żółcio - i moczopędnie. Witamina B1 ma podstawowe znaczenie w przyswajaniu cukrów. W jej braku występują stany zapalne i porażenia nerwów, zapalenie wielonerwowe i rwa kulszowa. Witamina B2 - ryboflawina odgrywa zasadniczą rolę w przyswajaniu białek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu skóry i naskórka. Niedobór ryboflawiny wywołuje stany zapalne języka, pęknięcia skóry, pojawianie się tzw. zajadów w kącikach ust, stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Witamina C spełnia istotną rolę w przemianie materii oraz we właściwym działaniu nadnerczy. Witamina C spełnia również ważną rolę w budowie tkanki łącznej oraz kości, a także w gojeniu się ran oraz w przyjmowaniu żelaza przez organizm. Ponadto witamina C należy do grupy tzw. antyoksydantów, tzn. chroni ustrój przed niezwykle szkodliwymi substancjami oksydującymi. Witamina E chroni przed nadmiernym nasileniem procesów utleniania, które to procesy mogą początkować zmiany nowotworowe. Witamina K spełnia istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi.