Sposób działania
Olejek czosnkowy działa przeciwmiażdżycowo, dzięki zmniejszaniu stężenia cholesterolu we krwi. Wyciąg z czosnku ma również właściwości bakteriostatyczne oraz przeciwgrzybicze. Czosnek pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz śluzu w oskrzelach. Dziurawiec wykazuje działanie rozkurczowe, stymulujące wydzielanie soku żołądkowego, oraz żółci, lekko moczopędne oraz uspokajające. Dziurawiec działa ściągająco na błony śluzowe i skórę, ma również działanie przeciwzapalne i odkażające. Ekstrakt z kiełków pszenicy stanowi bogate ęródło witamin A oraz E.
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz prawidłowej budowy skóry i błon śluzowych.
Niedobór witaminy A może wynikać z ograniczonej możliwości przyswajania tej witaminy spowodowanej chorobami układu trawiennego lub z niewłaściwego odżywiania.
Witamina E (tokoferol) chroni organizm przed zbytnim nasileniem procesów utleniania. Przeciwdziała utlenianiu się nienasyconych tłuszczów (jełczeniu). Rozszerza naczynia krwionośne obniżając tym samym ciśnienie tętnicze krwi. Przyspiesza proces przyswajania glukozy. Osłania krwinki czerwone przed rozpadem, stabilizuje błony komórkowe krwinek czerwonych i białych. Bierze udział w bardzo skomplikowanych procesach przemiany materii, które tylko częściowo są zbadane. Działa przeciwzakrzepowo. Dieta bogata w tłuszcze sprzyja przyswajaniu witaminy E.
Niedobór witaminy E powoduje martwicę wątroby, osłabienie mięśni, zaburza funkcję nerek, wpływa na pogorszenie procesu przemiany materii.