Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Bogusława, Gracjana Wtorek 18. Grudnia 2018r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Zaparcie
Jeśli ktoś spożyje pokarm zawierający dużo błonnika - np.chleb razowy lub ziemniaki - to wytworzy pięciokrotnie więcej kału, niż osoba, która zje tyleż samo mięsa.
U zdrowych osób częstotliwość wypróżnień wynosi od dwóch razy dziennie do 5-7 razy tygodniowo. Nie jest zaparciem parodniowe odstępstwo od tej normy i nie należy z tego powodu wpadać w panikę. Dopiero gdy w ciągu całego tygodnia oddaliśmy stolec rzadziej niż trzy razy, mówimy o zaparciu.
Nadmiernie zgęszczony stolec, jak korek zatyka jelito grube, utrudniając wypróżnienie. Oddawanie stolca jest wówczas bolesne lub wręcz niemożliwe. Cierpimy na zaparcie - coraz częstrze schorzeńie układu pokarmowego.
Czy mam zaparcie ?
Wbrew pozorom nie jest to pytanie retoryczne i od niego zależy dalsze postępowanie. Na ogół bowiem nie wiemy od kiedy już możemy mówić o zaparciu. A zaczyna się ono dopiero wtedy, gdy oddajemy stolec rzadziej niż trzy razy w tygodniu.. Jednak na pytanie: - jak często oddawany jest stolec? nie zawsze potrafimy odpowiedzieć. Większość z nas nie liczy wypróżnień i z początku nie zauważa dolegliwości. A więc jeśli chcesz być pewien - musisz przez parę dni liczyć oddawane stolce!
Co jest najczęstszą przyczyną zaparcia ?
Najczęstszą przyczyną zaparcia jest brak włóknika w pożywieniu, tj. niestrawnych części roślinnych, zwanych błonnikiem pokarmowym lub włóknem roślinnym. Wynika to z coraz większego udziału w naszej diecie żywności wysoko przetworzonej, tj. oczyszczonej z włóknika. Jest to poważny błąd żywieniowy, gdyż błonnik i inne niestrawne resztki pożywienia, chłonąc wodę jak gąbka, umożliwiają zachowanie niezbędnej ilości wody w masie kałowej. Zapewnia to uformowanie wilgotnego, miękkiego i obfitego stolca, który dzięki perystaltyce jelita jest z łatwością przesuwany do odbytnicy i wydalany na zewnątrz.
Czy mogą być też inne przyczyny zaparcia ?
Przyczyną zaparcia może być również częste powstrzymywanie się od oddawania stolca -np.w czasie ważnych zajęć,(szkoła, podróż, itp.).Kał gromadzi się wówczas w końcowym odcinku jelita w odbytnicy, skąd wydalany jest z dużym wysiłkiem. Przyczyną tej anomalii jest rozregulowanie pracy systemu nerwowego. Wypróżnianie jest bowiem aktem rozmyślnym, w którym parcie kału na ścianki odbytu powinno być świadomie koordynowane z odpowiednimi ruchami mięśni krocza. Niestety, skłonność do powstrzymywania może po pewnym czasie się utrwalić i przejść w fizjologiczny nawyk. Wówczas mamy zaparcie. Niektóre choroby mogą również powodować zaparcie, np. w zespole jelita drażliwego występuje zaparcie przemienne z biegunkami lub zaparcie bezobjawowe, choroby nerek upośledzają perystaltykę jelit itp.
Jak sobie radzić z zaparciem?
Pierwsza rada profilaktyczna – spożywać możliwie dużo błonnika. 100 g ziemniaków wiąże w jelicie 40 g wody, 100 g marchwi lub jabłek – 70 g wody, a 100 g otrąb aż 450 g wody. Należy pamiętać o popijaniu potraw z otrąb dużą ilością wody, zapobiega to wzdęciom i innym przykrym objawom dyspeptycznym. Pomagają namoczone dzień wcześniej suszone śliwki, lub zmielone siemię lniane. Napary ziołowe z korą kruszyny (Cholegram, Normogram, Rhelax), z dziurawca, anyżu, kłącza rzewienia, Liści prawoślazu, korzenia arcydzięgla i omanu. Można też skorzystać z gotowych preparatów roślinnych, np. z owoców senesu.Jeśli to nie pomoże należy się zwrócić o pomoc do lekarza.
Lepsza lewatywa
Krótkotrwałe zaparcie u obłożnie chorych, zaparcie spowodowane błędami dietetycznymi polegającymi na jedzeniu potraw zawierających za mało włóknika, zespół jelita drażliwego z przewagą zaparć, zaparcie krańcowe – przemawiają za zastosowaniem lewatywy, a nie środków przeczyszczających. Dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na żylaki odbytu czy przepuklinę. Nadmierna motoryka jelit wywołana środkiem przeczyszczającym mogłaby spowodować wypadnięcie guzków krwawniczych czy powiększenie przepukliny lub inne groźne dla zdrowia.
.
lek med. Krzysztof Pietraszkiewicz
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.