Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Dariusza, Urbana Środa 19. Grudnia 2018r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Dobre trawienie - od czego zależy
Żołądek, workowaty narząd będący częścią układu trawiennego, położony w nadbrzuszu, w tak zwanym dołku, gromadzi okresowo pokarm i płyny, umożliwiając spożywanie większych posiłków. Pokarmy są tu mieszane i rozdrabniane, a następnie przedostają się do dwunastnicy, dalej do jelit, by zostać poddane trawieniu przez enzymy trzustkowe i żółć. Oprócz tej roli mechanicznej żołądek spełnia wiele innych ważnych funkcji, przede wszystkim w procesach trawiennych.
W starożytności, jak to opisywał Hipokrates w V wieku p.n.e., sądzono, że żołądek jest rodzajem paleniska służącego do ugotowania zjedzonych pokarmów.
Żołądek jest wyścielony błoną śluzową.
Błona ta tworzy charakterystyczną strukturę o kształcie kosmków. Pozwala to na znaczne powiększenie powierzchni czynnej z 700 cm2 do kilkudziesięciu metrów. W każdym kosmku znajduje się wiele gruczołów, które pod wpływem bodźców wyzwolonych przez przyjmowane pokarmy wydzielają do światła żołądka wodę, elektrolity i substancje wielkocząsteczkowe. Gruczoły te składają się z trzech typów komórek: głównych, okładzinowych i śluzowych. Każdy typ ma odrębne właściwości. Są to bardzo małe struktury, wystarczy powiedzieć, że w żołądku jest około 20 milionów gruczołów, liczba zaś komórek okładzinowych przekracza 1 bilion.
Codziennie żołądek produkuje około 1,5 litra soku.
Sok ten składa się z wody, niewielkich ilości sodu i potasu, śluzu i czynnika wewnętrznego niezbędnego do prawidłowego wchłaniania witaminy B12. Niedobór czynnika wewnętrznego powoduje, że organizm nie wchłania witaminy B12, co jest przyczyną niedokrwistości, nazywanej dawniej anemią złośliwą.
Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są kwas solny i pepsyna.
Wydzielanie kwasu utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie w warunkach spoczynkowych – na czczo. Natomiast spożycie pokarmu powoduje gwałtowny wzrost wydzielania trawiennego. W zależności od rodzaju pokarmu utrzymuje się on przez 4 do 8 godzin. Jest go tak dużo, że sok żołądkowy jest najbardziej kwaśnym płynem w ustroju o pH od 1 do 2.
Kwas solny ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.
Kwas ten chroni przed dostaniem się do organizmu groźnych drobnoustrojów. Wykazuje bezpośrednie działanie trawiące, rozkładając niektóre wiązania chemiczne substancji wielkocząsteczkowych. Kwas solny, a właściwie niskie pH spowodowane jego obecnością, powoduje też uczynnienie enzymów trawiennych.
Pepsyna
- to enzym, a właściwie grupa enzymów trawiących w żołądku spożywane substancje białkowe. Pepsynę wydzielają gruczoły żołądkowe w postaci nieczynnej – pepsynogenu i dopiero w kwaśnym środowisku soku żołądkowego dochodzi do aktywacji enzymu. Rozkłada on spożyte białka na drobne fragmenty, nazywane peptydami, i pojedyncze aminokwasy.
Leki.
W warunkach niedostatecznego wydzielania soku żołądkowego, np. w przewlekłym zanikowym zapaleniu żołądka, zastosowanie znajdują leki wyrównujące niedobory pepsyny.
.
dr n. med. gastrolog ANDRZEJ CIOK
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.