Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Edyty, Kornela Poniedziałek 16. Września 2019r
linki sponsorowane, reklamy
Odżywianie w cukrzycy
Główne składniki pożywienia to:
Węglowodany – cukry proste i cukry złożone
Białka – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Lipidy (tłuszcze) – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Węglowodany

Występowanie
Stanowią one składnik pokarmowy szeroko rozpowszechniony. Znajdują się one w makaronach, ziemniakach, ryżu, chlebie, kaszach, kukurydzy, słodyczach oraz ciastach. Węglowodany to także cukier używany do słodzenia oraz do ciast. Również owoce i jarzyny zawierają pewne ilości węglowodanów.
Podział
Tzw. węglowodany szybko przyswajalne czyli ulegające szybkiemu trawieniu w przewodzie pokarmowym obejmują cukier, słodycze, owoce oraz ciasta. Spożycie ich powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.
Tzw. węglowodany wolniej przyswajalne znajdują się w chlebie, kaszach, makaronach. Są one szczególnie polecane u chorych na cukrzycę, ponieważ powodują powolny przyrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.
Rodzaje węglowodanów
Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku. Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany lub cukier trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny Węglowodany złożone: skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.
Znaczenie dla organizmu
Węglowodany stanowią dla naszego organizmu ważne źródło energii. Niektóre komórki (krwinki czerwone) mogą czerpać energię wyłącznie z glukozy stąd tak ważne jest dostarczenie w diecie węglowodanów. By glukoza mogła być wykorzystana przez tkanki konieczna jest zwykle insulina (hormon trzustkowy).
Białka

Występowanie
Stanowią one składnik takich produktów żywieniowych jak: mięso w tym drób, ryby, wędliny, rośliny strączkowe w tym soja, soczewica, białko jajek.
Podział
Białka pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, sery, białko jaja)
Białka pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe, soja, soczewica,)
Rodzaje
Tzw. białka pełnowartościowe:
Ryby, drób i inne rodzaje mięsa, mleko, sery, białko jaja
Tzw. białka częściowo wartościowe:
Rośliny strączkowe, zboże, jarzyny, orzechy
Znaczenie białka dla naszego organizmu
Obecność białka w diecie jest konieczna niezależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego. Rola białka w naszym organizmie sprowadza się przede wszystkim do roli budulca. Oznacza to, że białko dostarcza materiału budulcowego do budowy komórek, tkanek, narządów. Tym materiałem są aminokwasy powstające w jelicie w wyniku trawienia białek. Stanowią one produkt rozpadu białek w jelicie pod wpływem enzymów trawiennych.
Białko dostarczone do organizmu zostaje także wykorzystane do wytwarzania enzymów, hormonów oraz przeciwciał. Oznacza to, że jest ono niezbędne, aby metabolizm (przemiana materii) odbywał się prawidłowo, by organizm skutecznie bronił się przed infekcjami (przeciwciała).
Ilość białka w diecie
Wskazane jest aby białko pełnowartościowe stanowiło 60 – 70% całkowitej zawartości białka w diecie. Spożywanie wyłącznie białek pochodzenia roślinnego, a zatem niepełnowartościowych powoduje niedobór w organizmie pewnych aminokwasów. Organizm nasz nie ma możliwości wyprodukowania ich sam. Stąd powstaje ich niedobór. Ilość białka zawartego w zjadanych produktach zależna jest od między innymi od wieku, dodatkowych chorób. Dziecko wymaga diety z dużą zawartością białka ze względu na szybkie tempo wzrostu. Kobieta będąca w ciąży, czy karmiąca musi dostarczyć poprzez swój organizm białko dla swojego dziecka. Zmiany dotyczące zawartości białka w diecie konieczne są w niektórych chorobach nerek.
Lipidy

Występowanie
Stanowią one składnik wielu pokarmów, nie zawsze widoczny gołym okiem. Znajdują się w maśle, śmietanie, mleku pełnotłustym, smalcu, słoninie, serach żółtych, mięsie, olejach, oliwie z oliwek a także w margarynach. Jest to szereg substancji, których wspólną cechą jest ich względna nierozpuszczalność w wodzie, przy czym pozostają one rozpuszczalne w tzw. rozpuszczalnikach organicznych (eter, benzen).
Podział
Lipidy obejmują: m.in. tzw. tłuszcze właściwe, woski, fosfolipidy, glikolipidy, aldehydy tłuszczowe. W wyniku przemian metabolicznych mogą powstawać z nich, w określonych okolicznościach, tzw. związki ketonowe (znaczna hiperglikemia np. u osoby ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 1). Zależnie od źródła tłuszcze podzielone zostały na zwierzęce (masło, mięso) i roślinne (oliwa, oleje).
Kwasy tłuszczowe
Składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe, które zależnie od budowy chemicznej podzielono na kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Do grupy nasyconych kwasów należą m.in. kwasy palmitynowy i stearynowy – występują one powszechnie w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych, ponadto kwas arachidowy zawarty w oleju arachidowym. Do kwasów nienasyconych należą kwas erukowy (w oleju rzepakowym), linolowy (w oleju kukurydzianym, sojowym), timnodowy (w olejach rybich np. w tranie dorszowym).
Znaczenie dla organizmu
Lipidy są ważnym dla organizmu źródłem energii, mają dużą wartość energetyczną. Umożliwiają one wchłanianie w jelicie witamin określanych jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wobec dużej zawartości lipidów w tkance podskórnej i wokół narządów zapewniają one izolację termiczną naszemu organizmowi. Są składnikami komórek, występują w osoczu. Ich duża zawartość w tkance nerwowej jest istotna dla prawidłowego przewodzenia pobudzeń wzdłuż włókien nerwowych. Nadmierne spożywanie potraw, produktów z dużą zawartością tłuszczu prowadzi do rozwoju miażdżycy.
.
Oprac. dr n. med. Zofia Szczeklik-Kumala diabetolog
linki sponsorowane, reklamy
rzut oszczepem - KOLAGEN_cito akrobacje spadochronowe - KOLAGEN_cito jędrne usta - KOLAGEN_cito podnoszenia ciężarów - KOLAGEN_cito gęstsze włosy - KOLAGEN_cito wędkarstwo - KOLAGEN_cito wartościowy kolagen - KOLAGEN_cito jazda na snowboardzie - KOLAGEN_cito na angine szałwia - Cukierki_Szalwiowe na ból gardła szałwia - Cukierki_Szalwiowe na kaszel tabletki szałwia - Cukierki_Szalwiowe zioła w cukierkach - szałwia - Cukierki_Szalwiowe na urlopie szałwia - Cukierki_Szalwiowe częsty kaszel przyczyny szałwia - Cukierki_Szalwiowe jedzenie lodów szałwia - Cukierki_Szalwiowe na kaszel tabletki szałwia - Cukierki_Szalwiowe na wzmocnienie - aronia - Cukierki_Aroniowe w zielarniach - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe wspomaganie - aronia - Cukierki_Aroniowe w aptekach - aronia - Cukierki_Aroniowe produkty z aronii - Cukierki_Aroniowe produkty z aronii - Cukierki_Aroniowe właściwości aronii - Cukierki_Aroniowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe co dobrego - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe specjały - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zioła w cukierkach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe w zielarniach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe apteka - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości z zielarni - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki ziołowe - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki z ziołami - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe zioła w cukierkach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa dla całej rodziny - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa dla sedniorów - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa przeciw stresowi - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa aloes trawa cytrynowa - cukierki - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w zielarniach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe produkty - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zioła w cukierkach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez przeciw stresowi - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe specjały - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki ziołowe - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zielarnia - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez cukierki ziołowe - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe produkty - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na wzmocnienie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki z ziołami - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe w zielarniach - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe produkty - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zielarnia - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z zielarni - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zielarnia - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe produkty - melisa - Cukierki_Melisowe nowości - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe produkty z melisy - Cukierki_Melisowe ziołowe cukierki - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe dla całej rodziny - melisa - Cukierki_Melisowe na wzmocnienie - waleriana - Cukierki_Walerianowe przeciw stresowi - waleriana - Cukierki_Walerianowe przeciw stresowi - waleriana - Cukierki_Walerianowe cukierki z ziołami - waleriana - Cukierki_Walerianowe co dobrego - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe specjały - waleriana - Cukierki_Walerianowe dla sedniorów - waleriana - Cukierki_Walerianowe przeciw stresowi - waleriana - Cukierki_Walerianowe górskie spływy kajakowe - Dezodorant_SuperDeo snooker - Dezodorant_SuperDeo piłka nożna - Dezodorant_SuperDeo gra w kręgle - Dezodorant_SuperDeo dla piłkarzy - Dezodorant_SuperDeo szybownictwo - Dezodorant_SuperDeo zielarnie internetowe - Dezodorant_SuperDeo łucznictwo - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook