Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Justyny, Cypriana Sobota 26. Września 2020r
linki sponsorowane, reklamy
Odżywianie w cukrzycy
Główne składniki pożywienia to:
Węglowodany – cukry proste i cukry złożone
Białka – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Lipidy (tłuszcze) – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Węglowodany

Występowanie
Stanowią one składnik pokarmowy szeroko rozpowszechniony. Znajdują się one w makaronach, ziemniakach, ryżu, chlebie, kaszach, kukurydzy, słodyczach oraz ciastach. Węglowodany to także cukier używany do słodzenia oraz do ciast. Również owoce i jarzyny zawierają pewne ilości węglowodanów.
Podział
Tzw. węglowodany szybko przyswajalne czyli ulegające szybkiemu trawieniu w przewodzie pokarmowym obejmują cukier, słodycze, owoce oraz ciasta. Spożycie ich powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.
Tzw. węglowodany wolniej przyswajalne znajdują się w chlebie, kaszach, makaronach. Są one szczególnie polecane u chorych na cukrzycę, ponieważ powodują powolny przyrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.
Rodzaje węglowodanów
Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku. Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany lub cukier trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny Węglowodany złożone: skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.
Znaczenie dla organizmu
Węglowodany stanowią dla naszego organizmu ważne źródło energii. Niektóre komórki (krwinki czerwone) mogą czerpać energię wyłącznie z glukozy stąd tak ważne jest dostarczenie w diecie węglowodanów. By glukoza mogła być wykorzystana przez tkanki konieczna jest zwykle insulina (hormon trzustkowy).
Białka

Występowanie
Stanowią one składnik takich produktów żywieniowych jak: mięso w tym drób, ryby, wędliny, rośliny strączkowe w tym soja, soczewica, białko jajek.
Podział
Białka pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, sery, białko jaja)
Białka pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe, soja, soczewica,)
Rodzaje
Tzw. białka pełnowartościowe:
Ryby, drób i inne rodzaje mięsa, mleko, sery, białko jaja
Tzw. białka częściowo wartościowe:
Rośliny strączkowe, zboże, jarzyny, orzechy
Znaczenie białka dla naszego organizmu
Obecność białka w diecie jest konieczna niezależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego. Rola białka w naszym organizmie sprowadza się przede wszystkim do roli budulca. Oznacza to, że białko dostarcza materiału budulcowego do budowy komórek, tkanek, narządów. Tym materiałem są aminokwasy powstające w jelicie w wyniku trawienia białek. Stanowią one produkt rozpadu białek w jelicie pod wpływem enzymów trawiennych.
Białko dostarczone do organizmu zostaje także wykorzystane do wytwarzania enzymów, hormonów oraz przeciwciał. Oznacza to, że jest ono niezbędne, aby metabolizm (przemiana materii) odbywał się prawidłowo, by organizm skutecznie bronił się przed infekcjami (przeciwciała).
Ilość białka w diecie
Wskazane jest aby białko pełnowartościowe stanowiło 60 – 70% całkowitej zawartości białka w diecie. Spożywanie wyłącznie białek pochodzenia roślinnego, a zatem niepełnowartościowych powoduje niedobór w organizmie pewnych aminokwasów. Organizm nasz nie ma możliwości wyprodukowania ich sam. Stąd powstaje ich niedobór. Ilość białka zawartego w zjadanych produktach zależna jest od między innymi od wieku, dodatkowych chorób. Dziecko wymaga diety z dużą zawartością białka ze względu na szybkie tempo wzrostu. Kobieta będąca w ciąży, czy karmiąca musi dostarczyć poprzez swój organizm białko dla swojego dziecka. Zmiany dotyczące zawartości białka w diecie konieczne są w niektórych chorobach nerek.
Lipidy

Występowanie
Stanowią one składnik wielu pokarmów, nie zawsze widoczny gołym okiem. Znajdują się w maśle, śmietanie, mleku pełnotłustym, smalcu, słoninie, serach żółtych, mięsie, olejach, oliwie z oliwek a także w margarynach. Jest to szereg substancji, których wspólną cechą jest ich względna nierozpuszczalność w wodzie, przy czym pozostają one rozpuszczalne w tzw. rozpuszczalnikach organicznych (eter, benzen).
Podział
Lipidy obejmują: m.in. tzw. tłuszcze właściwe, woski, fosfolipidy, glikolipidy, aldehydy tłuszczowe. W wyniku przemian metabolicznych mogą powstawać z nich, w określonych okolicznościach, tzw. związki ketonowe (znaczna hiperglikemia np. u osoby ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 1). Zależnie od źródła tłuszcze podzielone zostały na zwierzęce (masło, mięso) i roślinne (oliwa, oleje).
Kwasy tłuszczowe
Składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe, które zależnie od budowy chemicznej podzielono na kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Do grupy nasyconych kwasów należą m.in. kwasy palmitynowy i stearynowy – występują one powszechnie w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych, ponadto kwas arachidowy zawarty w oleju arachidowym. Do kwasów nienasyconych należą kwas erukowy (w oleju rzepakowym), linolowy (w oleju kukurydzianym, sojowym), timnodowy (w olejach rybich np. w tranie dorszowym).
Znaczenie dla organizmu
Lipidy są ważnym dla organizmu źródłem energii, mają dużą wartość energetyczną. Umożliwiają one wchłanianie w jelicie witamin określanych jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wobec dużej zawartości lipidów w tkance podskórnej i wokół narządów zapewniają one izolację termiczną naszemu organizmowi. Są składnikami komórek, występują w osoczu. Ich duża zawartość w tkance nerwowej jest istotna dla prawidłowego przewodzenia pobudzeń wzdłuż włókien nerwowych. Nadmierne spożywanie potraw, produktów z dużą zawartością tłuszczu prowadzi do rozwoju miażdżycy.
.
Oprac. dr n. med. Zofia Szczeklik-Kumala diabetolog
linki sponsorowane, reklamy
lifting skóry - KOLAGEN_cito skoki ze spadochronem - KOLAGEN_cito kolagen na dekolt - KOLAGEN_cito kolagen na piersi - KOLAGEN_cito piękne ciało - KOLAGEN_cito produkty na cellulit - KOLAGEN_cito jędrne ciało - KOLAGEN_cito judo - KOLAGEN_cito jedzenie lodów szałwia - Cukierki_Szalwiowe przeciw stresowi - szałwia - Cukierki_Szalwiowe pastylki amolowe szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki verbena szałwia - Cukierki_Szalwiowe na kaszel suchy i mokry szałwia - Cukierki_Szalwiowe na urlopie szałwia - Cukierki_Szalwiowe na angine szałwia - Cukierki_Szalwiowe nowości z apteki - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe specjały - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości - aronia - Cukierki_Aroniowe na wzmocnienie - aronia - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości - aronia - Cukierki_Aroniowe właściwości aronii - Cukierki_Aroniowe ziołowe produkty - aronia - Cukierki_Aroniowe apteka - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe w aptekach - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe dla całej rodziny - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe cukierki z ziołami - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe wspomaganie - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe produkty - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty z pokrzywy - Cukierki_Pokrzywowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki z ziołami - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki z ziołami - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe produkty na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe na odporność - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe nowości - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa cukierki z ziołami - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa dla całej rodziny - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w aptekach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla sedniorów - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla sedniorów - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez w zielarniach - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe specjały - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe wspomaganie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe wspomaganie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla sedniorów - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe wspomaganie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na wzmocnienie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe specjały - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe w aptekach - melisa - Cukierki_Melisowe zioła w cukierkach - melisa - Cukierki_Melisowe apteka - melisa - Cukierki_Melisowe zielarnia - melisa - Cukierki_Melisowe zioła w cukierkach - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe cukierki - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe nowości - melisa - Cukierki_Melisowe nowości z zielarni - melisa - Cukierki_Melisowe nowości z apteki - waleriana - Cukierki_Walerianowe zielarnia - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe specjały - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe produkty z waleriany - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe zioła - waleriana - Cukierki_Walerianowe krykiet - Dezodorant_SuperDeo nurkowanie z akwalungiem - Dezodorant_SuperDeo kajakarstwo - Dezodorant_SuperDeo gra w kręgle - Dezodorant_SuperDeo skoki narciarskie - Dezodorant_SuperDeo golf - Dezodorant_SuperDeo kolarstwo - Dezodorant_SuperDeo hokej na lodzie - Dezodorant_SuperDeo


Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook