Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Mikołaja, Stanisława Środa 13. Listopada 2019r
linki sponsorowane, reklamy
Odżywianie w cukrzycy
Główne składniki pożywienia to:
Węglowodany – cukry proste i cukry złożone
Białka – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Lipidy (tłuszcze) – pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Węglowodany

Występowanie
Stanowią one składnik pokarmowy szeroko rozpowszechniony. Znajdują się one w makaronach, ziemniakach, ryżu, chlebie, kaszach, kukurydzy, słodyczach oraz ciastach. Węglowodany to także cukier używany do słodzenia oraz do ciast. Również owoce i jarzyny zawierają pewne ilości węglowodanów.
Podział
Tzw. węglowodany szybko przyswajalne czyli ulegające szybkiemu trawieniu w przewodzie pokarmowym obejmują cukier, słodycze, owoce oraz ciasta. Spożycie ich powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.
Tzw. węglowodany wolniej przyswajalne znajdują się w chlebie, kaszach, makaronach. Są one szczególnie polecane u chorych na cukrzycę, ponieważ powodują powolny przyrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.
Rodzaje węglowodanów
Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku. Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany lub cukier trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny Węglowodany złożone: skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.
Znaczenie dla organizmu
Węglowodany stanowią dla naszego organizmu ważne źródło energii. Niektóre komórki (krwinki czerwone) mogą czerpać energię wyłącznie z glukozy stąd tak ważne jest dostarczenie w diecie węglowodanów. By glukoza mogła być wykorzystana przez tkanki konieczna jest zwykle insulina (hormon trzustkowy).
Białka

Występowanie
Stanowią one składnik takich produktów żywieniowych jak: mięso w tym drób, ryby, wędliny, rośliny strączkowe w tym soja, soczewica, białko jajek.
Podział
Białka pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, sery, białko jaja)
Białka pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe, soja, soczewica,)
Rodzaje
Tzw. białka pełnowartościowe:
Ryby, drób i inne rodzaje mięsa, mleko, sery, białko jaja
Tzw. białka częściowo wartościowe:
Rośliny strączkowe, zboże, jarzyny, orzechy
Znaczenie białka dla naszego organizmu
Obecność białka w diecie jest konieczna niezależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego. Rola białka w naszym organizmie sprowadza się przede wszystkim do roli budulca. Oznacza to, że białko dostarcza materiału budulcowego do budowy komórek, tkanek, narządów. Tym materiałem są aminokwasy powstające w jelicie w wyniku trawienia białek. Stanowią one produkt rozpadu białek w jelicie pod wpływem enzymów trawiennych.
Białko dostarczone do organizmu zostaje także wykorzystane do wytwarzania enzymów, hormonów oraz przeciwciał. Oznacza to, że jest ono niezbędne, aby metabolizm (przemiana materii) odbywał się prawidłowo, by organizm skutecznie bronił się przed infekcjami (przeciwciała).
Ilość białka w diecie
Wskazane jest aby białko pełnowartościowe stanowiło 60 – 70% całkowitej zawartości białka w diecie. Spożywanie wyłącznie białek pochodzenia roślinnego, a zatem niepełnowartościowych powoduje niedobór w organizmie pewnych aminokwasów. Organizm nasz nie ma możliwości wyprodukowania ich sam. Stąd powstaje ich niedobór. Ilość białka zawartego w zjadanych produktach zależna jest od między innymi od wieku, dodatkowych chorób. Dziecko wymaga diety z dużą zawartością białka ze względu na szybkie tempo wzrostu. Kobieta będąca w ciąży, czy karmiąca musi dostarczyć poprzez swój organizm białko dla swojego dziecka. Zmiany dotyczące zawartości białka w diecie konieczne są w niektórych chorobach nerek.
Lipidy

Występowanie
Stanowią one składnik wielu pokarmów, nie zawsze widoczny gołym okiem. Znajdują się w maśle, śmietanie, mleku pełnotłustym, smalcu, słoninie, serach żółtych, mięsie, olejach, oliwie z oliwek a także w margarynach. Jest to szereg substancji, których wspólną cechą jest ich względna nierozpuszczalność w wodzie, przy czym pozostają one rozpuszczalne w tzw. rozpuszczalnikach organicznych (eter, benzen).
Podział
Lipidy obejmują: m.in. tzw. tłuszcze właściwe, woski, fosfolipidy, glikolipidy, aldehydy tłuszczowe. W wyniku przemian metabolicznych mogą powstawać z nich, w określonych okolicznościach, tzw. związki ketonowe (znaczna hiperglikemia np. u osoby ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 1). Zależnie od źródła tłuszcze podzielone zostały na zwierzęce (masło, mięso) i roślinne (oliwa, oleje).
Kwasy tłuszczowe
Składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe, które zależnie od budowy chemicznej podzielono na kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Do grupy nasyconych kwasów należą m.in. kwasy palmitynowy i stearynowy – występują one powszechnie w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych, ponadto kwas arachidowy zawarty w oleju arachidowym. Do kwasów nienasyconych należą kwas erukowy (w oleju rzepakowym), linolowy (w oleju kukurydzianym, sojowym), timnodowy (w olejach rybich np. w tranie dorszowym).
Znaczenie dla organizmu
Lipidy są ważnym dla organizmu źródłem energii, mają dużą wartość energetyczną. Umożliwiają one wchłanianie w jelicie witamin określanych jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wobec dużej zawartości lipidów w tkance podskórnej i wokół narządów zapewniają one izolację termiczną naszemu organizmowi. Są składnikami komórek, występują w osoczu. Ich duża zawartość w tkance nerwowej jest istotna dla prawidłowego przewodzenia pobudzeń wzdłuż włókien nerwowych. Nadmierne spożywanie potraw, produktów z dużą zawartością tłuszczu prowadzi do rozwoju miażdżycy.
.
Oprac. dr n. med. Zofia Szczeklik-Kumala diabetolog
linki sponsorowane, reklamy
na rozstępy - KOLAGEN_cito kolagen olx - KOLAGEN_cito lifting piersi - KOLAGEN_cito aerobik - KOLAGEN_cito lifting twarzy - KOLAGEN_cito lifting twarzy - KOLAGEN_cito trądzik - KOLAGEN_cito spa - KOLAGEN_cito na urlopie szałwia - Cukierki_Szalwiowe zielarz szałwia - Cukierki_Szalwiowe jedzenie lodów szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki z ziołami - szałwia - Cukierki_Szalwiowe ładny głos szałwia - Cukierki_Szalwiowe gdy boli gardło szałwia - Cukierki_Szalwiowe w zielarniach - szałwia - Cukierki_Szalwiowe zielarka szałwia - Cukierki_Szalwiowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe cukierki ziołowe - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości z zielarni - aronia - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła w cukierkach - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe specjały - aronia - Cukierki_Aroniowe właściwości aronii - Cukierki_Aroniowe ziołowe produkty - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zioła - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe wspomaganie - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe oczyszczenie organizmu - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe ładne paznokcie - Cukierki_Pokrzywowe ziołowe cukierki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe właściwości żeńszenia imbiru - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki z ziołami - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe dla całej rodziny - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe co dobrego - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe specjały - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki z ziołami - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe produkty - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe wspomaganie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa zioła w cukierkach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty na odporność - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa apteka - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla całej rodziny - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez nowości z apteki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe cukierki - cukierki czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez apteka - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez nowości z apteki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez nowości z apteki - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez zielarnia - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla sedniorów - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe co dobrego - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe wspomaganie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe nowości z zielarni - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe produkty na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe wspomaganie - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe zielarnia - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe - Cukierki_Melisowe produkty z melisy - Cukierki_Melisowe ziołowe specjały - melisa - Cukierki_Melisowe przeciw stresowi - melisa - Cukierki_Melisowe cukierki z ziołami - melisa - Cukierki_Melisowe dla całej rodziny - melisa - Cukierki_Melisowe właściwości melisy - Cukierki_Melisowe na wzmocnienie - waleriana - Cukierki_Walerianowe zielarnia - waleriana - Cukierki_Walerianowe w zielarniach - waleriana - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe dla całej rodziny - waleriana - Cukierki_Walerianowe właściwości waleriany - Cukierki_Walerianowe na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe cukierki ziołowe - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe skoki na bungee - Dezodorant_SuperDeo zielarnie internetowe - Dezodorant_SuperDeo dla sportowców - Dezodorant_SuperDeo pchnięcie kulą - Dezodorant_SuperDeo wartościowy dezodorant - Dezodorant_SuperDeo dżudo - Dezodorant_SuperDeo curling - Dezodorant_SuperDeo aerobik - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook