Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Anatola, Feliksa Wtorek 20. Listopada 2018r
linki sponsorowane, reklamy
WSTĘP - poznaj wroga o trzech obliczach - czyli krótki przewodnik po alergii
Masz problem z alergią i zaczynasz klikać po stronach internetowych, kupujesz książki na temat alergii. Czasem można się w tym wszystkim pogubić. Znam to uczucie, bo jako matka dzieci alergicznych także to przeżyłam. Dlatego Drogi Czytelniku pragnę przybliżyć Ci problem alergii. Proponuje, abyś zanim podejmiesz walkę z alergią poznał trzy pojęcia: alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa oraz pseudoalergia. Dobrze, żebyś umiał poruszać się w tych pojęciach, ponieważ może się zdarzyć, że widzisz problem zdrowotny u swojego dziecka, jednak tak naprawdę nie potrafisz go określić.

Alergia pokarmowa
stan chorobowy organizmu wynikający z powodu nadmiernie pobudzonego układu odpornościowego.

Nietolerancja pokarmowa
stan chorobowy organizmu wynikający z deficytu enzymów trawiennych.

Pseudoalergia pokarmowa
stan chorobowy organizmu wynikający z drażniącego działania na niego związków chemicznych zawartych naturalnie w pokarmach czy też sztucznie do nich dodawanych.

2. NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY ALERGII
Nasze środowisko jest pełne uczulających alergenów. Jest ich coraz więcej w pokarmie, wodzie i w powietrzu. W konsekwencji często wnikają w nasz organizm, a w nim uczulają i wywołują dotkliwe objawy chorobowe – zwłaszcza biegunki uczuleniowe, wysypki oraz katar sienny i astmę.

Poznajmy głównych wrogów – alergeny które najczęściej uczulają:


1. Pokarmy uczulające – czyli produkty spożywcze, które najczęściej uczulają
  • Mleko krowie - zawiera ponad 20 alergenów. Najważniejsze z nich to: B-laktoglobulina i kazeina.
  • Jajo kurze - najbardziej alergizuje białko jaja.
  • Pszenica oraz inne zboża zawierające gluten.
  • Ryby.
  • Pokarmy roślinne - orzechy, cytrusy, soja, marchew, seler, kakao, truskawki.
  • Wieprzowina, wołowina, cielęcina, kurczak.
2. Składniki celowo dodawane do żywności:
  • konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze (E 300-321), intensyfikatory smaku (E 620-635).
3. Uczulające alergeny
  • Alergeny znajdujące się w żywności: pestycydy herbicydy, fungicydy i inne oraz zanieczyszczenia wynikające z produkcji pożywienia.
  • Pyłki roślin
  • Pierze i pióra ptaków
  • Roztocza
  • Skóra i sierść zwierząt
  • Inne mogące uczulać alergeny: Jad osy, Jad pszczoły
  • Leki
  • Niektóre szczepienia ochronne, w tym niekiedy alergeny iniekcyjne:
  • Wirusy, niektóre bakterie
  • Toksyny lambliozy
  • Mogą zagrażać również modyfikowane genetycznie rośliny


Dodajmy, że ciągle trwają badania w jaki stopniu w/w produkty i alergeny są niebezpieczne dla zdrowia?

Przyczyny alergizacji dzieci
1. Alergizacja w życiu płodowym.
Genetyczna skłonność do wystąpienia chorób alergicznych:
  • • od 5 do 15% dzieci zachoruje - gdy rodzice są zdrowi,
  • • 40% - jedno z rodziców jest chore,
  • • 60-80% - gdy oboje rodzice są chorzy.

2. Alergizującą dieta w czasie trwania ciąży.
3. Sztuczne karmienie niemowląt.
4. Palenie tytoniu w czasie ciąży oraz wdychanie dymu tytoniowego przez niemowlę oraz matkę karmiącą.
5. Zbyt wczesne wprowadzenie alergizujących pokarmów (gluten, jaja, białko mleka, cytrusy, orzechy, ryby) oraz zbyt duża konsumpcja tych produktów przez matki karmiące.
6. Przekarmianie dzieci.
7. Zanieczyszczenie środowiska domowego.
8. Zanieczyszczenie środowiska zewnętrznego.
9. Zycie w stresie, pospiechu i zaburzone relacje rodzinne.

oprac. red. na podstawie książki – mgr nauk o żywności Edward Ozga-Michalski



Wykład Bożeny Kropki nt. swej metody zwalczania alergii dostępna na www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=BlcxrrK-ksU

PROGRAM „SZEŚĆ KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII”
Kompleksowy program poradniczy do walki a alergią pokarmową przy pomocy diety – poparty naukową wiedzą oraz wieloletnią praktyką Autora Bożeny Kropki dyplomowanego dietetyka specjalisty.

● KROK 1. REGENERACJA JELIT: dietą bez glutenu; bez białka mleka krowiego; bez cukru, itd.
● KROK 2. LIKWIDACJA PSEUDOALERGII: Wykluczenie z diety produktów zawierających histaminę oraz likwidacja Helicobakter Pylori, lambiozy, glistnicy, candidy.
● KROK 3. PROFILAKTYKA PRZECIW ASTMIE, czyli przeciw alergenom wziewnym
● KROK 4. DETOKSYKACJA ORGANIZMU, dzięki ziołom oczyszczającym
● KROK 5. NABYWANIE TOLERANCJI na pokarmy wcześniej uczulające
● KROK 6. - UTRWALANIE EFEKTU LECZNICZEGO

POKONAJ ALERGIĘ, czyli 6 kroków wyjścia z alergii
Dla pogłębienia opisanych tutaj reguł „6 kroków wyjścia z alergii” o szczegółowe wskazówki Autorki tej metody – Bożeny Kropki proponujemy zakup jej książki „Pokonaj Alergię”! Książka jest opisem wniosków z kilkunastoletniej praktyki zwalczania alergii dzięki specjalnej diecie oraz detoksykacji i wdrożeniu zdrowego stylu życia. Książka do kupienia przez Internet - pod adresem: http://www.wydawnictworodzina.pl/

linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.