Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Anatola, Feliksa Wtorek 20. Listopada 2018r
linki sponsorowane, reklamy
KROK 2. Terapeutyczny
Jeśli rozpoznasz alergeny pokarmowe, które cię uczulają opracuj z udziałem lekarza lub dyplomowanego dietetyka odpowiednią dietę eliminacyjną, dzięki której zregenerujesz błonę śluzowej jelita.

PROGRAM „SZEŚĆ KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII”
Kompleksowy program poradniczy do walki a alergią pokarmową przy pomocy diety – poparty naukową wiedzą oraz wieloletnią praktyką Autora Bożeny Kropki dyplomowanego dietetyka specjalisty.

● KROK 1. REGENERACJA JELIT: dietą bez glutenu; bez białka mleka krowiego; bez cukru, itd.
● KROK 2. LIKWIDACJA PSEUDOALERGII: Wykluczenie z diety produktów zawierających histaminę oraz likwidacja Helicobakter Pylori, lambiozy, glistnicy, candidy.
● KROK 3. PROFILAKTYKA PRZECIW ASTMIE, czyli przeciw alergenom wziewnym
● KROK 4. DETOKSYKACJA ORGANIZMU, dzięki ziołom oczyszczającym
● KROK 5. NABYWANIE TOLERANCJI na pokarmy wcześniej uczulające
● KROK 6. - UTRWALANIE EFEKTU LECZNICZEGO

Krok 2a - Diagnostyka i dieta eliminująca alergię i nietolerancję pokarmową
Jeśli twoje objawy chorobowe wskazują na alergię lub nietolerancję pokarmową co często wiąże się z poważną degeneracją śluzówki jelit to podejmij kompleksowe działania:

PO PIERWSZE - znajdź przyczyny alergii dzięki dostępnej diagnostyce:
- Testy skórne w wypadku alergii wziewnej są bardzo istotne w zastosowaniu zaleceń alergii krzyżowej
- Testy z krwi
- Diagnostyka alergii – poprzez dzienniczek objawów; odkrywamy przyczynę alergii notując w nim jaki pokarm spożyliśmy oraz czasokres po którym pojawią się widoczne objawy: pokrzywka, biegunka, itp.

Pamiętaj, że najczęściej uczulają:
- białko zwierzęce; jajo kurze, ryby, wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób.
- niektóre pokarmy roślinne: orzechy, cytrusy, soja, marchew, seler
- dodatki do żywności – barwniki, spulchniacze, zapachy, konserwanty, itp.
- niektóre leki, np. salicylany, antybiotyki, itp.
- również produkty, od których jesteś uzależniony

PO DRUGIE
– jeśli rozpoznasz alergeny pokarmowe, które cię uczulają opracuj z udziałem lekarza lub dyplomowanego dietetyka odpowiednią dietę eliminacyjną.

PO TRZECIE - jeśli dodatkowo cierpisz na poniższe objawy*, a nie rozpoznasz alergenów pokarmowych! – zrób test diagnostyczny wykluczający celiakię.
* niedobory stanu odżywiania ( krzywica, anemia, osteoporoza itd.)
* współistniejące choroby autoimmunologiczne nerek, wątroby, trzustki, tarczycy
* reumatoidalne zapalenie stawów
* niepowodzenia ciążowe, bezpłodność
* wzdęcia, bóle brzucha, luźne stolce
* nietolerancja laktozy

PO CZWARTE - istnieje możliwość zregenerowania uszkodzonej alergicznym procesem zapalnym śluzówki jelita cienkiego dietą bez glutenu, bez mleka i bez cukru – wg. opracowań i doświadczeń Instytutu Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
W celu wzmocnienia efektów diety regeneracyjnej wprowadź następującą suplementację dla jelit:
- po pierwsze stosuj wartościowy błonnik, jakim jest inulina
- po drugie stosuj preparaty z bakterie kwasu mlekowego
- po trzecie stosuj głównie tłuszcze omega-3
- po czwarte stosuj dietę rotacyjną - w wypadku alergii na wiele pokarmów ( Szczegóły w książce POKONAJ ALERGIĘ” – autorstwa mgr Bożeny Kropki – dyplomowanej dietetyk specjalizującej się w profilaktyce dietetycznej alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych)

Krok 2b - Dieta regenerująca jelita
Jeśli potwierdzisz swe podejrzenie alergii lub nietolerancji pokarmowej

- podejmij próbę regeneracji błony śluzowej dietą bezglutenową, bezmleczną i bez cukru.
- wyklucz z diety produkty zawierające histaminę
- wyklucz te znane Ci pokarmy które uczulają najczęściej wnosząc ryzyko alergii lub nietolerancji pokarmowej:

A) WYKLUCZ Z DIETY PO PIERWSZE GLUTEN
Gluten to białko roślinne, którego ilość w zbożach wzrosła dwukrotnie dzięki inżynierii genetycznej. Jest go najwięcej w produktach bazujących na wysokoglutenowej pszenicy – zwłaszcza w makaronach, pieczywie, itp. Ponadto znaczne ilości glutenu zawierają żyto, jęczmień (w tym kasza z jego ziarna pęczak) oraz owies.

Dieta bezglutenowa opiera się na takich produktach, jak:
Ryż naturalny, kasza jaglana, kasza kukurydziana, rośliny strączkowe. W diecie preferujemy więc bezglutenowe produkty z ryżu, kukurydzy, soji, prosa, gryki, ziemniaków, fasoli i grochu. Produkty te gwarantują podaż witamin z grupy B oraz błonnik.

Uwaga! Celiakia – czyli nietolerancja na gluten może mieć charakter ukryty.
Na przykład u osób u których ją zdiagnozowano w dzieciństwie może ponownie ujawnić się pod wpływem stresu, czy ciąży.

B) PO DRUGIE WYKLUCZAMY BIAŁKA MLEKA KROWIEGO
Wykluczamy z diety też mleko bawole, kozie, itp.

Mleko krów i podobnych ssaków, ze względu na swe wysokie wartości odżywcze jest najważniejszym składnikiem żywienia niemowląt i małych dzieci. Jednak u znacznego odsetka z nich jest zarazem głównym alergenem pokarmowym. Może wywołać dolegliwe uczuleniowe objawy chorobowe takie jak: kolka, biegunka, wymioty, itp. Uczulenie na białka mleka krowiego stwierdza się u 1,8 - 7,5 % niemowląt, oraz u blisko 3 % dzieci do 4 roku życia. Uczulić się można również w dojrzałym wieku.

Dlaczego mleko uczula?
Główną przyczyną uczuleń na krowie mleko jest odmienność biochemiczna zawartego w nim białka od białka mleka wytwarzanego przez kobietę karmiącą. Mleko kobiece zawiera bowiem specyficzne białka serwatkowe ( 65%!), do których trawienia niemowlę jest dobrze przystosowane. Natomiast mleko krowie, jak i innych zwierząt kopytnych zawiera białka o całkiem innej budowie chemicznej, co powoduje że są dla niemowlęcia ciężkostrawne i mogą uczulać!

Obecnie aż kilku frakcjom krowiego mleka przypisuje się właściwości alergizujące.
Są to m.in.: beta-laktoglobulina - stanowiąca około 9% ogólnej zawartości białka; kazeina stanowiące około 79-80% ogólnej zawartości białka; alfa-laktoglobulina (1,5%), itp. Uczula zwłaszcza beta- laktoglobulina, której brak jest całkowicie w mleku kobiecym.

Mechanizm uczulenia wynika z tego, że u części niemowląt jelita są tak bardzo cienkie
Jelita dzieci grubieją z wiekiem! Cienkie jelita nie chronią przed wnikaniem do krwi nie strawionych większych fragmentów obcych krowich białek. Organizm oseska postrzega w tych białkach intruza (antygen) i usiłuje go zwalczać! A to jest już reakcja uczuleniowa wywołująca dolegliwe objawy uczuleniowe. Udokumentowano, że wielokrotnie większe (czyli ogromne) białka mleka krowiego – wobec cząstek białek serwatkowych z mleka matki są rozpoznawane przez niedoświadczony organizm dziecka, jako zarazek lub pasożyt (antygen) i silnie zwalczane. Wchłanianie niestrawionych, złożonych kompleksów białkowych i innych – jak choćby wspomnianych białek mleka może spowodować nietolerancję lub alergię.

Atopia „mlekowa”, czyli przeciwciała na mleczne białko beta-laktoglobulinę
Do zwalczania niestrawionej mlecznej beta-laktoglobuliny organizm dziecka wytwarza specjalne przeciwciała, które mogą dyżurować w pogotowiu przez wiele miesięcy. Toteż za każdym razem, kiedy dziecko w przyszłości wypije krowie mleko lub innym pokarm zawierający tę frakcję białek mogą się pojawić dolegliwe objawy reakcji alergicznej – kolka, biegunka, wymioty, itp. Należy przy tym pamiętać, że chociaż 80 do 90% dzieci "wyrasta" z alergii na krowie mleko po 3-4 roku życia to pozostałe nadal są uczulone. Co więcej skutki takiej alergizacji mogą mieć negatywne konsekwencje jeszcze po latach. Można się też liczyć z nietolerancją na mleko, która powoduje w organizmie alergika niekończące się katary i zatkany nos, problemy z zatokami, itp.

C) PO TRZECIE Z DIETY WYKLUCZAMY:
Ten cukier może bowiem niekiedy prowokować nietolerancję, a nawet alergię pokarmową u dzieci. Niszczy bowiem kosmki jelitowe, które zawierają komórki produkujące enzymy niezbędne dla rozkładu trawiennego i wchłaniania cennych składników odżywczych. Cukier rafinowany ma też szkodliwe dla jelit własności śluzotwórcze wywołujące nieinfekcyjne powikłania kataralne, zatokowe, itp. Ponadto cukier rafinowany stosowany systematycznie w dużych ilościach (cukierki, napoje słodzenie, itp.) wpływa niekorzystnie na układ nerwowy i odpornościowy dzieci.

Do końca życia należy unikać też tzw. żywności wysoko przetworzonej
Taką żywnością są nie tylko chipsy, czy „uszlachetniane” sztucznymi smakami, utrwalaczami i zapachami czekoladki smakowe, słodzone napoje, smakowe serki i jogurty, ale ponadto rafinowany cukier, łuskany ryż, pozbawione błonnika pieczywo z białej mąki, w tym zwłaszcza ciasta i inne wypieki cukiernicze; jak też wędliny i konserwy z dużą ilością ulepszaczy, dodatków, stabilizatorów, barwników i konserwantów.

oprac. red. na podstawie książki – mgr nauk o żywności Edward Ozga-Michalski



Wykład Bożeny Kropki nt. swej metody zwalczania alergii dostępna na www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=BlcxrrK-ksU

POKONAJ ALERGIĘ, czyli 6 kroków wyjścia z alergii
Dla pogłębienia opisanych tutaj reguł „6 kroków wyjścia z alergii” o szczegółowe wskazówki Autorki tej metody – Bożeny Kropki proponujemy zakup jej książki „Pokonaj Alergię”! Książka jest opisem wniosków z kilkunastoletniej praktyki zwalczania alergii dzięki specjalnej diecie oraz detoksykacji i wdrożeniu zdrowego stylu życia. Książka do kupienia przez Internet - pod adresem: http://www.wydawnictworodzina.pl/

linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.