Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Anatola, Feliksa Wtorek 20. Listopada 2018r
linki sponsorowane, reklamy
Cholesterol – wróg i przyjaciel
Od wielu lat straszy się nas cholesterolem. Obwinia się go o powodowanie wszelkiego zła w zdrowiu ludzi: sklerozy, czyli miażdżycy oraz nadciśnienia, a w konsekwencji zawału i udaru mózgu. Pogląd ten jest prawdziwy, ale osoby, które mają dużo cholesterolu lub wysokie ciśnienie nie powinny popadać w panikę i przyjrzeć się dokładnie swemu przeciwnikowi.

Cholesterol występuje we wszystkich komórkach organizmu i ma duże znaczenie w pośredniej przemianie materii.
Nie jest jednak cholesterol naszym wrogiem! Jest związkiem organicznym należącym do steroidów. Znajduje się w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Naturalnie, wchodzi w skład tłuszczów nasyconych (zwierzęcych, szkodliwych dla zdrowia), ale pod względem chemicznym nie ma z nimi nic wspólnego. Sam nie jest tak groźny jak jego formy utlenione, powstające w przebiegu nieprawidłowego i długotrwałego przechowywania żywności (sera żółtego, mleka w proszku). Około 30 proc. cholesterolu pochodzi z żywności, a pozostała znacząca część z wewnętrznej syntezy organizmu. Tak więc nadmierne spożywanie cholesterolu z pokarmem jest szkodliwe, ale groźniejsze może być jego wewnętrzne wytwarzanie (jego formy utlenione).

Aby tłuszcze zwierzęce i cholesterol mogły być zamienione w energię (spalone),
są potrzebne kwasy tłuszczowe nienasycone, które znajdują się w olejach: słonecznikowym, arachidowym, sojowym, kukurydzianym, kokosowym lub z wiesiołka (efamol). Do pełnej normalizacji metabolizmu cholesterolu konieczne są również witaminy: A, B comp., C, D, E oraz magnez (pierwiastek życia), jod, lecytyna.

Niebezpieczny dla zdrowia poziom cholesterolu
Przy wartościach ogólnego cholesterolu wzwyż, od 200 mg/dl, które określa się jako „niebezpieczną strefę”, konieczna jest analiza lipoproteinowa określająca proporcje lipoprotein LDL „szkodliwych” dla krwiobiegu i HDL „dobroczynnych”. Wartości prawidłowe HDL wahają się od 35 do 80 mg/dl. Wartości pożądane dla LDL nie powinny przekraczać 135 mg/dl.


Rys 1
Zdrowa i zablokowana cholesterolem tętnica krwionośna

Symptomy wskazujące na nadmierny poziom cholesterolu we krwi:
a) kępki żółte w okolicy powiek,
b) kępki płaskie w fałdach dłoni, zgięciu łokciowym lub pod piersiami
c) oraz żółtaki ścięgniste – czyli twarde guzki w pochewkach ścięgien – na dłoniach, przedramionach lub kostkach stóp.
Te w/w twory skórne składają się z nagromadzonego tłuszczu i cholesterolu, a ich pojawienie się powinno skłonić do przeprowadzenia analizy lipoproteinowej (LDL i HDL).

U wielu osób występują trudności ze zmniejszaniem nadmiaru cholesterolu we krwi
Często przyczyną tych trudności są predyspozycje genetyczne. W każdym przypadku nadmiaru cholesterolu (med. term. hipercholesterolemia) należy dążyć do obniżenia poziomu „szkodliwej” frakcji LDL lub podwyższenia „dobrej” – HDL. Można to osiągnąć przez odpowiedni tryb życia: dużo ruchu na świeżym powietrzu, dostateczna ilość snu i odpoczynku po pracy, unikanie nałogów i lekomanii, nadmiernych stresów i wysiłków fizycznych, oraz racjonalny sposób odżywiania, tj. stosowanie się do zakazów, ograniczeń i wskazań.

Zakazy dotyczą spożywania:
• tłuszczów zwierzęcych (tkanki tłuszczowej)
• przetworów z krwi zwierzęcej
• mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, z nutrii
• „owoców morza” – kalmarów, homarów, krewetek, ostryg, raków
• ryb pozbawionych łusek i płetw (np. węgorze i sumy)
• wszelkich tłuszczów zjełczałych i przypalonych.

Naturalnie nie wolno się objadać!
Ograniczenia dotyczą mięsa, żółtek jaj, cukru, soli i kwasów nienaturalnych. Również niebezpieczne i wymagające odpowiedniej oceny jest znaczne obniżenie poziomu cholesterolu (hipocholesterolemia). Występuje ono w przebiegu chorób nowotworowych, infekcyjnych i ciężkiej niedokrwistości.

BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIA LECZY (THE BIBLE CURE), Reginald Cherry, USA, Wydawnictwo M., Kraków 2006.
  2. UZDROWIENIA LURDZKIE (w świetle dokumentow lekarskich), ks. Jozef Balleney, Guerisons de Lourdes, Wydawnictwo Ojcow Franciszkanów, Niepokalanów 1982.
  3. MYŚLĘ WIĘC JESTEM, Wydawnictwo „Antyk”, 1993.
  4. LECZENIE GŁODEM (Komu Wolno Pościć), Gerhard Leibóld, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa (Heilfasten • Entschlaeken • Regenierem • Abnehmen).
  5. WEGETARIANIZM, Kinga Wiśniewska-Roszkowska, Wiedza Powszechna, Warszawa 1987.
  6. MILK – a silent Killer, dr Naud Kishore Sharma, Ofi cyna Wydawnicza „SPAR”, Warszawa 1996.
Janusz Mieczysław Śliwa
lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.