Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Małgorzaty, Wiktora Środa 17. Października 2018r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Odczulanie dietą - Alergia
Każdy kęs wkładany do ust jest kontrolowany przez układ odpornościowy. Produkty żywnościowe składają się bowiem z milionów prostych składników: białek, cukrów, tłuszczów, enzymów, witamin, mikroelementów, chemicznych dodatków, substancji buforowych itp. Muszą być one przebadane i ocenione pod kątem przydatności dla naszego zdrowia. Uznanie jakiejś substancji za obcą lub toksyczną oznacza dla organizmu wyczerpującą walkę z intruzem, by go zneutralizować i usunąć.
Co jest przyczyną rosnącej lawinowo alergii na pyłki i alergii pokarmowej ?
Najnowsze badania dowodzą, że przyczyną jest rosnące zatrucie gleby i powietrza, wysoki stopień technologicznego przetworzenia pokarmów, nadmiar chemicznych dodatków do żywności. Na przykład w mielonym mięsie hamburgera może się znaleźć kilka lub kilkanaście środków konserwujących, środki zagęszczające, fosforany, aromaty, mięso wieprzowe i wołowe, wiele przypraw, jaja, soja. Bułka hamburgera zawiera: drożdże, sól, pszenicę, żyto, niekiedy środki spulchniające; keczup, w którym jest: ocet, pomidory, cukier, sproszkowana skrobia, sproszkowana cebula i inne warzywa. Trudno się więc dziwić, że przeciążony układ odpornościowy przestaje odróżniać substancje szkodliwe od odżywczych i reaguje błędnie, powodując reakcję alergiczną.
Czy przyczyna nie tkwi też w organizmie chorego na alergię? Przecież jemy, pijemy prawie to samo, oddychamy tym samym skażonym powietrzem...
Oczywiście nie jest to jedyna przyczyna alergii. Za wykrycie szkodliwych substancji pokarmowych, toksyn i chorobotwórczych drobnoustrojów odpowiadają specjalne przeciwciała, oznaczone symbolami: IgA, IgG, IgM, IgD i IgE. Każde z nich ma inne zadania obronne. Nas interesuje przeciwciało IgE, które nieoczekiwanie zaczyna zwalczać pyłki roślin lub alergeny pokarmowe kosztem naszego zdrowia. U ludzi podatnych na alergię jest go co najmniej dziesięciokrotnie więcej niż u reszty.
Dlaczego uczulamy się na pyłki roślin, czy np. czekoladę, mleko?
Naukowcy do dzisiaj spierają się o przyczynę obfitego wytwarzania u niektórych osób przeciwciała IgE, odpowiedzialnego za dotkliwe objawy alergii. Winą za jego nadaktywność obarcza się: dziedziczenie genetyczne, płeć (chłopcy mają go więcej), zanieczyszczenie środowiska itp. Ponieważ od wieków to przeciwciało służyło walce z robaczycami, można przypuszczać, że gdy ludzkość dzięki higienie poradziła sobie z wszechobecnością pasożytów, przeciwciało przystosowało się do zwalczania niewinnych pyłków roślin, odchodów roztoczy, sierści zwierząt i alergenów pokarmowych.
Jak rozpoczyna się alergia ?
Układ immunologiczny zapamiętuje trwale kod chemiczny alergenów i uruchamia ostry dyżur przeciwciał wyposażonych w identyfikatory tego kodu. Każdorazowe pojawienie się pyłku rośliny, czy pokarmu na jaki jest się uczulonym wywołuje mobilizację obrony immunologicznej do wyczerpującej walki z pozornym wrogiem.
Jak rozwija się choroba ?
Naukowcy zauważyli postępujące “wspomaganie się” alergii wziewnej, tj. kataru siennego i alergii pokarmowych. Przeciążenie układu odpornościowego pokarmami najczęściej odpowiedzialnymi za alergię zwiększa ryzyko pojawienia się kataru siennego. Niekiedy może też powodować identyczne objawy, w postaci salw kichnięć i wodnistej wydzieliny z nosa, imitując bądź wzmacniając alergię na pyłki roślin i inne wziewne alergeny. Stąd medycyna przywiązuje coraz większą wagę do profilaktyki przeciwalergicznej przy pomocy odpowiedniej diety.
Jak zacząć odczulanie dietą ?
Odczulanie dietą dobrze jest zacząć od 1-2-dniowej oczyszczającej głodówki (dla pracujących najwygodniejsza jest sobota lub niedziela). Zamiast pokarmów stałych - pijemy w tych dniach soki warzywne, napar z ziół, zieloną herbatę, wodę mineralną. Później przestawiamy dietę na niealergizujące i nie podrażniające pokarmy, głównie pochodzenia roślinnego.
Co usuwamy z diety ?
Produkty zwiększające wytwarzanie śluzu, takie jak: cukier, produkty mleczne, przetwory z pszenicy (zwłaszcza zawierające dużo glutenu, np. białe pieczywo, makaron). Produkty najczęściej odpowiedzialne za alergie pokarmowe: · mleko krowie, mięso, ser żółty, jaja (niemowlęta zagrożone alergią nie mogą dostawać mleka krowiego i jego przetworów co najmniej przez pół roku, a jaj, szczególnie białek, przez 2 lata); orzeszki ziemne; pomidory, winogrona, czekolada; · tłuszcze zwierzęce i krew (np. kaszanka), przetwory z mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, końskiego, z nutrii, · sztuczne barwniki, nienaturalne kwasy (octowy, cytrynowy), konserwanty dodawane do żywności; · wszelkie używki, takie jak: alkohol, czarna kawa, mocna herbata (czarna). Ograniczamy palenie papierosów (najlepiej rzucić palenie!).
Co powinniśmy jeść i pić ?
Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. · Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów. Soki zastępujemy surówkami: z sałaty (nie słodzić!), rzodkiewki (wraz z natką), natki pietruszki (zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu) itp. · Tłuszcze: oleje roślinne, szlachetne margaryny (bez tłuszczów trans), świeże masło. · Mięso - białe drobiowe, chuda wołowina, gotowane ryby. · Węglowodany: pieczywo bez mleka, ryż, owies (płatki, otręby owsiane), ziemniaki (w niedużych ilościach) i inne artykuły zamieszczane w tabelach diet dla alergików.
Istotą tej diety jest przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, by spożywać więcej produktów zawierających wapń, potas, sód i magnez, a mniej obfitujących w fosfor, chlor i siarkę. Ważnym czynnikiem leczniczym jest nieprzejadanie się.
Jakie zioła pomogą łagodzeniu alergii ?
W zaostrzeniu choroby w okresie kwitnienia traw powinno się zastosować dietę jarską, łącznie z półgłodówkami jeden raz w tygodniu, często pić wywar z mięty, dziurawca i szałwii lub mieszanki ziół, według recepty ks. A. C. Klimuszki: fiołka trójbarwnego, świetlika, dziurawca, skrzypu, kolendry, tasznika, pokrzywy, bylicy, kruszyny, bukwicy, perzu. Wszystkie zioła w jednakowej ilości zmieszać i pić odwar 3 razy dziennie szklankę przed posiłkiem. Po tygodniu lub lepiej dwóch możemy zmienić zestaw ziół na nieco inny, proponowany przez ojców Bonifratrów: liść babki, ziele przetacznika, leśnego skrzypu, rdestu ptasiego, poziewnika, perzu, tataraku, liść podbiału, kłącze pięciornika, liść brzozy, korzeń mniszka.
Leczenie homeopatyczne
(przed pyleniem alergenu lub w trakcie jego emisji) · Homeopatyczne zawiesiny pyłków - (najlepiej dwa, trzy miesiące przed pyleniem alergenu, na jaki jesteśmy uczuleni). · Homeopatia: Apis Mellifica 5CH (3 razy dziennie po 1 pigułce) lub Natrium arsenicosum D6 (3 razy dziennie po 5 kropli na wodę). · Duże dawki witaminy C (do 2 gramów) lub w postaci naturalnej, tj. natki pietruszki, sałaty zielonej itp. · Witamina B5 - 2-3 razy dziennie (500 mg), co może wzmocnić układ opornościowy i przynieść złagodzenie objawów alergii.
Samoobrona
W czasie pylenia alergenu starać się przebywać w pomieszczeniach zamkniętych lub wyposażonych w urządzenia filtrujące bądź strącające pyłki i zarodniki pleśni.
Po dłuższym pobycie na dworze umyć twarz i włosy, odzież oczyścić z pyłków odkurzaczem.
Używać poduszki, koców i dywanów z włókna syntetycznego, materace pokrywać tworzywem sztucznym, nie używać detergentów.
Zamykać okna w domu w godzinach wczesnoporannych, kiedy opad pyłków jest największy.
Unikać długich spacerów oraz przebywania na łąkach, jazdy samochodem lub pociągiem z otwartymi oknami w okresie wiosenno-letnim.
Wakacje i urlopy spędzać nad morzem lub w wysokich górach, gdzie stężenie pyłków jest mniejsze.
W mieszkaniu unikać kwitnących roślin, nie kontaktować się z sierścią zwierzęcą.
Unikać robót ręcznych związanych z wydzielaniem się kurzu, eliminować pleśń. Codziennie słuchać komunikatów o stężeniu pyłków roślin na danym terenie kraju. Głównymi czynnikami wywołującymi katar sienny są określone alergeny: pyłki kwiatowe traw, drzew owocowych, zbóż i chwastów. Ich aktywność może prowokować i wzmagać wiele czynników niealergicznych, m.in. stres, prowokująca alergię dieta, wrażliwość na zmiany pogody (wiatry) i promieniowanie nadfioletowe u osób z zachwianym systemem nerwowym. Spośród innych czynników uczulających należy wymienić: pleśnie, grzyby, kurz (roztocza), włosy, sierść zwierząt, bakterie i pasożyty, kosmetyki, pewne leki oraz nieodpowiedni sposób odżywiania się i ubierania.
Z najnowszych badań wynika, ze dorastanie dzieci w zbyt sterylnych warunkach powoduje unieodpornienie organizmu na alergeny. Organizm nie ma szansy rozpoznania go i zakodowania sobie metody pokonania (tzn. lekceważenia) intruza. Opracowywane są szczepionki na alergie dla dzieci, których składnikami są czynniki uczulające. Dorosłym pozostaje np. dieta ...
lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.