Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Łukasza, Juliana Czwartek 18. Października 2018r
Leki związane z chorobą
linki sponsorowane, reklamy
Czego cholesterol nie lubi?
Według wielu autorytetów poziom tzw. złego cholesterolu LDL powinien być niższy niz. 135 mg%. Jeśli tak nie jest, przekłada się to na brutalna prawdę głosząca, ze każdy punkt procentowy wzrostu poziomu cholesterolu we krwi powyżej umownego progu może być obarczony konkretna liczba zawałów serca. Oczywista zasada profilaktyki cholesterolowej staje się wiec dieta oszczędna w tłuszcze zwierzęce, a ponadto zdrowy tryb życia polegający m.in. na uprawianiu sportu, zażywaniu ruchu (np. spacery, turystyka), unikaniu stresów itp. Są jednak ludzie, którzy maja zakłócony metabolizm wchłaniania cholesterolu, lub po prostu tacy, którzy nie są w stanie zracjonalizować diety czy stylu życia we wspomnianym duchu. Czy dla nich nie ma innych sposobów obrony przed zezłośliwionym cholesterolem LDL?
Błogosławiony błonnik
Po pierwsze, cholesterol nie lubi rozpuszczalnego błonnika roślinnego, który wchodzi w reakcje z kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu i pozbawia ich własności kwasowych. Im więcej kwasu żółciowego lub rozpuszczalnego błonnika roślinnego, zobojętniania wchodzi w się zbędnym kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu więcej pozbawia ich wątroba wyprodukować. Im wiecej kwasu żółciowego wejdzie w wyławiany reakcje wątrobę i stanie sie zbednym balastem wydalanym całego organizmu,
Jakie pokarmy zawierają rozpuszczalny błonnik?
Absolutnym rekordzista są dostępne w sklepach zdrowej żywności otręby owsiane. Blisko 10 proc. ich masy to rozpuszczalny błonnik neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru wysysającego cholesterol z krwi. Dużo błonnika zawierają łupiny plesznika, niewiele mniej fasola, groch, soczewica, sporo niektóre kasze, np. jęczmienna, płatki owsiane. Można go tez znaleźć w owocach, a zwłaszcza w suszonych śliwkach, rodzynkach i jabłkach. Liczne badania kliniczne potwierdzają skuteczność rozpuszczalnego błonnika. Okazuje się, ze każdy gram a wiec ilość powoduje spadek cholesterolu we krwi.
Olej rybny omega-3
Badania przeprowadzone wśród Eskimosów z Grenlandii dostarczyły zadziwiających danych. Eskimosi spożywają dużo bardzo tłustych ryb, ale poziom cholesterolu i trój glicerydów w ich krwi jest niski. Tajemnica tkwi w tłuszczu wielonienasyconym z szeregu omega-3 obficie występującym w białym mięsie tych ryb. Jest to witamina F, która jest antyutleniaczem zapobiegającym zezlosliwieniu cholesterolu i miażdżycy oraz czynnikiem antyzakrzepowym chroniącym przed zawałem i udarem.
Lecytyna
i cholesterol to urodzeni bliźniacy antagoniści. W naszym organizmie na przemian to współdziałają ze sobą, to konkurują. Jeśli w diecie dostarczymy dużo lecytyny tego naturalnego tłuszczu, np. z soi, gdzie jest jej najwięcej to przeważa jej korzystna rola w organizmie. Wzrastająca obecność lecytyny w układzie trawiennym, zwłaszcza w żółci, chroni przed nadmiernym gromadzeniem się cholesterolu we krwi i zapobiega kumulacji dużych ilości tłuszczu w wątrobie. Powinno wiec jej być dużo w naszym organizmie, a jednak często cierpimy na jej niedobó Lecytyna.
Antyutleniacze
Pierwszym etapem miażdżycy, jak pamiętamy, jest zezlosliwienie cholesterolu. W ostatnich latach odkryto, że jeśli chcemy uniemożliwić jego utlenienie do toksycznego nadtlenku i w konsekwencji do powstaniu komórek piankowatych inicjujących miażdżyce, to powinniśmy użyć naturalnych antyutleniaczy, jakimi Są witaminy E, A (w postaci beta karotenu) oraz C. Okazalo sie bowiem, ze blaszka miazdzycowa osadza sie glównie u osób z niskim poziomem tych witamin we krwi. Tymczasem beta karoten i witamina E wiaza sie ze zwiazkami lipidowymi, chroniac je przed utlenieniem. Oprócz dzialania antyoksydacyjnego, polegajacego na neutralizacji rodnika tlenowego w tluszczach, poszczególne witaminy maja swe dodatkowe dzialanie. Witamina E rozkurcza naczynia krwionosne i zmniejsza krzepliwosc krwi. Zmniejsza to zdolnosci osadzania sie cholesterolu na sciankach tetnic oraz ryzyko zakrzepów i zawalu. Witamina C uszczelniajac scianki tetnic zapobiega przyleganiu lipidózezlosliwienie? cholesterolu. W ostatnich latach odkryto,
Kwas nikotynowy niacyna
Poskromicielem nadmiaru cholesterolu jest równiez niepozorna witamina kwas nikotynowy, zwany niacyna. Badania naukowe wykazuja, ze 1,5 g dziennie niacyny o przedluzonym dzialaniu powoduje obnizenie sie poziomu cholesterolu o 2030 proc. Przeciwwskazaniami dla tak duzych dawek niacyny jest chora watroba, choroba wrzodowa, cukrzyca, arytmia, podagra, alkoholizm. Nie ma tych przeciwwskazań przy małych dawkach, któwniez niepozorna mogą obniżać kwas nikotynowy, zwłaszcza jeśli działają jednocześnie wykazuja, ze środkami g.
.
lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ
linki sponsorowane, reklamy
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.